liveblog
NOS NieuwsAangepast

Italië sluit meeste winkels en cafés, medespeler Matthijs de Ligt besmet

  • De Wereldgezondheidsorganisatie meldt dat de corona-uitbraak nu een pandemie is.
  • Oostenrijk en Denemarken sluiten scholen, Italië sluit meeste winkels en cafés.
  • NOC*NSF adviseert zijn leden om alle sportevenementen in Noord-Brabant tot en met komend weekend af te gelasten. Kunstbeurs TEFAF gaat voortijdig dicht.
  • Bekijk op deze kaart waar wereldwijd besmettingen gemeld zijn, en op deze kaart houden we de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen bij.
  • Waarom is er zo veel aandacht voor het virus? En kun je nog op vakantie? Bekijk onze explainer of lees de antwoorden op jullie vragen.
liveblog gesloten

121 nieuwe patiënten in Nederland, uitbraak officieel pandemie

Een samenvatting van het belangrijkste nieuws vandaag rondom de corona-uitbraak in binnen- en buitenland:

  • In Nederland zijn er 121 nieuwe patiënten bijgekomen, het totale aantal door het RIVM vastgestelde besmettingen staat nu op 503. Ook is er opnieuw een coronapatiënt overleden en daarmee is het dodental opgelopen tot vijf.
  • Vanwege tekorten aan beschermingsmiddelen worden in zeker drie Nederlandse ziekenhuizen geplande operaties afgezegd.
  • Italië neemt opnieuw een reeks noodmaatregelen tegen de uitbraak: op supermarkten, apotheken en postkantoren na gaan bijna alle winkels en cafés voorlopig dicht.
  • In Denemarken en Oostenrijk worden alle scholen gesloten. Eerder hadden bijvoorbeeld ook Albanië en Oekraïne hetzelfde besloten.
  • De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de uitbraak tot een pandemie bestempeld. In dit artikel lees wat dat precies betekent.

Italiaanse premier: 'Ik weet dat jullie je leven moeten omgooien'

Premier Conte van Italië maakte vanavond opnieuw vergaande noodmaatregelen bekend. De meeste winkels en cafés moeten verplicht dicht om de uitbraak in te dammen, maar apothekers en supermarkten blijven bijvoorbeeld wel open. "Ik bedank jullie", zegt de premier in de camera, "omdat ik weet dat jullie je leven moeten omgooien".

In deze video vertelt de premier wat er wel of niet open blijft:

Italië sluit winkels en cafés, supermarkten blijven open

Correspondent Mustafa Marghadi laat weten dat ook deze winkels openblijven:

'Corona-maatregelen Brabant zouden voor heel Nederland moeten gelden'

Diverse landen sluiten scholen en grenzen, maar in Nederland geldt 'geen handen schudden' als een van de weinige landelijke maatregelen tegen het coronavirus. Volgens hoogleraar Infectiepreventie Andreas Voss (Radboud UMC) moet er veel meer gebeuren. "De corona-maatregelen die voor Noord-Brabant gelden, moeten voor heel Nederland gelden", zegt hij tegen Nieuwsuur.

Andere experts zeiden eerder vandaag tegen de NOS juist dat Nederland voldoende maatregelen neemt, maar dat er onvoldoende wordt gecommuniceerd.

Voss legt in dit interview uit dat "alleen niet handen schudden ons niet over de uitbraak brengt":

'Nederland is over 8 tot 14 dagen waar Italië vandaag is'

Medespeler van Matthijs de Ligt besmet

In Italië is voetballer Daniel Rugani van Juventus positief getest op het nieuwe coronavirus. De verdediger is een medespeler van Matthijs de Ligt bij de Italiaanse club.

Ook noodmaatregelen in Zwitserland

Ook Zwitserland neemt verdergaande maatregelen, vooral in de gebieden die aan Italië grenzen. Negen kleinere grensovergangen worden gesloten. Het kanton Ticino, dat aan Italië grenst, heeft de noodtoestand uitgeroepen. Op basis daarvan worden diverse skigebieden gesloten. Ook een aantal scholen, bioscopen, theaters en nachtclubs gaat dicht voor de rest van de maand. Alleen gelegenheden met minder dan 50 plaatsen mogen vanaf morgen open blijven.

Talkshow Op1 stuurt publiek naar huis

Televisieprogramma Op1 is vanavond zonder publiek. Het programma had hoogleraar neurologie Bas Bloem uitgenodigd. Die wilde er toch van afzien. Hij wil namelijk niet besmet raken en het virus meenemen naar het Radboud-ziekenhuis, waar hij werkt. Het programma bood Bloem daarop aan het publiek naar huis te sturen. Daarom zit Bloem vanavond alsnog bij Op1.

Bloem over zijn verzoek:

Geen publiek bij uitzending Op1: 'Een heel mooi gebaar'

Vlaamse woonzorgcentra sluiten deuren voor bezoekers

De Vlaamse minister van Welzijn en Volksgezondheid heeft besloten om de deuren te sluiten van alle woonzorgcentra voor externe bezoekers, meldt de VRT. De maatregel gaat donderdag in en loopt tot het einde van de paasvakantie. Ook de dienstencentra sluiten de deuren voor bezoekers. De maatregel volgt op overleg met de woonzorgsector.

Zandvoort gaat door met organisatie Formule 1

De Dutch Grand Prix gaat door met de organisatie van de Formule 1 in Zandvoort. Eerder vandaag publiceerde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid een checklist voor de organisatoren van evenementen. Op basis daarvan kunnen ze besluiten nemen over het doorgaan van een evenement of bijvoorbeeld beslissen dat er geen publiek bij aanwezig mag zijn.

"Dit afwegingskader vormt een aanvulling", aldus een woordvoerder van DGP. "Het is niet direct van invloed op onze organisatie. We hebben dagelijks contact met overheden. Wij gaan door met de organisatie. Richtlijnen van het RIVM geven ook nog geen aanleiding om het anders te doen."

Italië sluit winkels en cafés, supermarkten blijven open

Italië neemt nog verdergaande maatregelen om het virus tegen te gaan. Behalve supermarkten en apotheken gaan alle winkels dicht. Ook kappers en en cafés en veel restaurants moeten de deuren sluiten. Dat heeft premier Conte bekendgemaakt.

Conte bedankte de bevolking voor het meewerken met de reisrestricties en andere maatregelen die van kracht zijn. Hij zei dat Italië nog een "extra stap" moet zetten.

Het aantal besmettingen in Italië is opgelopen van drie naar 12.462 gevallen in minder dan drie weken.

Hoogleraar infectiepreventie: 'Alleen geen handen schudden is niet genoeg'

De corona-maatregelen die voor Brabant gelden, zouden voor heel Nederland moeten gelden, zegt hoogleraar Infectiepreventie Andreas Voss in Nieuwsuur. Met alleen 'geen handen schudden' komen we er volgens hem niet. "Dat is symbolisch. Als we echt willen dat corona zich niet verder verspreidt in Nederland, dan moeten de maatregelen die nu als advies in Brabant gelden duidelijker en strikter geformuleerd worden en het moet waarschijnlijk ook breder, niet alleen in Brabant, maar in heel Nederland."

Volgens Voss kan de situatie in Nederland over een tot twee weken hetzelfde zijn als nu in Italië:

'Nederland is over 8 tot 14 dagen waar Italië vandaag is'

Honderden besmettingen meer in Duitsland

In Duitsland is het aantal geregistreerde besmette personen met enkele honderden gestegen tot 1850, meldt het Duitse persbureau DPA. Dat baseert zich op cijfers van de afzonderlijke Duitse deelstaten. Het totaal ligt hoger dan waar de Duitse tegenhanger van het RIVM vanuit gaat, het Robert Koch-Institut. Dat gaat nu uit van een kleine 1600 gevallen, maar het instituut geeft toe dat er vertraging kan zitten in de verwerking van de cijfers.

Verder werd bekend dat ook een Duitse parlementariër besmet is geraakt. Het virus is geconstateerd bij een lid van de liberale FDP-fractie, melden Duitse media. Hij was op skivakantie in Oostenrijk geweest. Bij regeringspartij SPD zitten enkele Bondsdagleden uit voorzorg in thuisquarantaine nadat ze contact hadden gehad met een besmet persoon.

Beurzen opnieuw diep in het rood

De aandelenbeurs van New York leed vandaag opnieuw forse verliezen. Wall Street sloot 5,9 procent lager. Vooral bedrijven die geld verdienen met energie, transport en toerisme verloren veel. Zo daalde de waarde van het aandeel Boeing met 18 procent. Naast de ellende met de 737 MAX krijgt het bedrijf nu ook te maken met luchtvaartmaatschappijen die bestellingen afzeggen, omdat reizigers massaal vluchten annuleren. Beleggers op de Amerikaanse beurzen wachten op nieuws van president Trump. Die kondigde steunmaatregelen aan, maar zei er niet bij welke.

De Bank of England verlaagde vandaag de rente, om het lenen voor bedrijven makkelijker te maken. Dat duwde de Europese beurzen aanvankelijk een beetje omhoog. Uiteindelijk sloten de Europese beurzen negatief. Beleggers wachten op nieuws van de Europese Centrale Bank, die morgen vergadert.

Coronavirus treft Duitse bedrijven: 'Er is hier in principe niemand meer'

Sommige bedrijven lijden zwaar onder de maatregelen tegen het coronavirus. Het bedrijf van Andreas Berning bouwt decors en paviljoens voor de grote Duitse voorjaarsbeurzen. Maar door het coronavirus moest hij 70 procent van zijn personeel tijdelijk naar huis sturen:

Coronavirus treft Duitse bedrijven: 'Er is hier in principe niemand meer'

Nederlanders op cruiseschip bij Antillen

Op het cruiseschip Ms Braemar, waarop vijf personen positief zijn getest op het virus, zijn ook twee Nederlanders. Op het schip zitten nu negen personen in isolatie, meldt correspondent Dick Drayer. Het schip is na vertrek uit Curaçao, waar niemand van boord mocht vertrokken met bestemming Barbados, maar daar werd het geweigerd. Ook Aruba laat de MS Braemar niet toe.

De reder is bereid om de passagiers met vliegtuigen op te halen, maar dan moet eerst een land gevonden worden waar het schip kan aanleggen, aldus Drayer.

De positie van het schip rond 21.00 uur

Oostenrijk en Denemarken sluiten scholen

Denemarken sluit de komende dagen alle openbare scholen, kinderdagverblijven en andere onderwijsinstellingen. Dat heeft premier Frederiksen bekendgemaakt. Daarnaast worden alle ambtenaren die geen functies van vitaal belang uitoefenen, naar huis gestuurd. Evenementen met meer dan 100 personen mogen niet doorgaan.

Ook Oostenrijk gaat de scholen sluiten. De scholen blijven dicht tot de paasvakantie komende maand. Kinderen tot 14 jaar worden wel op school opgevangen als ze thuis niet terecht kunnen. De regering wil voorkomen dat ze door grootouders worden opgevangen. Ouderen lopen een groter risico op ernstige gevolgen van het virus. Ook Oostenrijk gaat bijeenkomsten met meer dan 100 mensen verbieden.

Enkele andere landen zoals Albanië en Oekraïne hebben de scholen al eerder gesloten.

Songfestival: te vroeg voor besluit

De organisatie van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam zegt dat het nog te vroeg is voor verregaande besluiten over het evenement. Eerder vandaag publiceerde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid een checklist voor de organisatoren van evenementen. Op basis daarvan kunnen ze besluiten nemen over het doorgaan van een evenement of bijvoorbeeld beslissen dat er geen publiek bij aanwezig mag zijn.

Uiteindelijk gaat het bevoegd gezag over dat soort beslissingen, laat de organisatie weten, in dit geval Rotterdam. "We volgen het uiteraard wel nauwgezet en serieus en hebben hier uiteraard overleg over met de gemeente."

Veel après-ski-bars Oostenrijk dicht

In Oostenrijk is het après-skiseizoen tot een abrubt einde gekomen. Vanuit verschillende ski-oorden in Oostenrijk melden vakantiegangers dat veel après-ski-bars de deuren hebben gesloten vanwege de uitbraak. Op last van de Oostenrijkse regering mogen er in bars en discotheken niet meer dan 100 personen naar binnen om verdere verspreiding tegen te gaan. De maatregel geldt ook voor discotheken en clubs in steden. Kleine etablissementen blijven nog wel open.

Een après-ski-bar in Gerlos, Tirol zette deze post op Facebook:

Reisadvies Iran aangescherpt

Vanwege het coronavirus is voor meerdere provincies en steden in Iran een reisverbod aangekondigd. Het ministerie van Buitenlandse zaken raadt reizen naar die gebieden af. Reizigers in Iran wordt geadviseerd om als het kan gebruik te maken van vertrekkende vluchten.

Het aantal patiënten dat is overleden aan de gevolgen van het virus in Iran is in 24 uur tijd met 62 gestegen tot 354. Er zijn zo'n 9.000 besmettingen bevestigd. Vandaag werd bekend dat drie leden van de Iraanse regering het virus hebben opgelopen.

Meer bedrijven laten personeel thuiswerken

Meer grote bedrijven vragen hun personeel om vanuit huis te werken. Chipmachinefabrikant ASML gaat zeker 10.000 man aan personeel in Eindhoven en Veldhoven opsplitsen in groepen die om de week vanuit huis of 'op de zaak' werken, staat op de site van Omroep Brabant. Op die manier wil het bedrijf voorkomen dat het dagelijkse werk in gevaar komt door het coronavirus.

Ook gaat ASML onderzoeken hoe het bij collega's de temperatuur kan meten om te checken op besmetting, laat een woordvoerder weten. Bij sommige werknemers gebeurt dat al.

Ook het kantoorpersoneel van Tata Steel werkt morgen thuis, meldt NH Nieuws. Niet vanwege coronagevallen in het bedrijf, maar omdat de staalverwerker niet voor verrassingen wil komen te staan. Het wil de systemen om vanuit huis te werken op grote schaal testen voor het geval werken op kantoor door omstandigheden niet meer mogelijk is. Er blijven naar schatting 2000 mensen thuiswerken morgen.

Ziekenhuis Rotterdam zegt operaties af

Het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam en Schiedam zegt vanaf komende maandag alle geplande operaties af, meldt Rijnmond "Dit besluit is noodzakelijk, omdat er weinig voorraad is van een aantal medische materialen zoals maskers en gazen die nodig zijn voor de continuïteit van de acute zorg", zegt het ziekenhuis.

Om het risico op besmetting te verkleinen, is vanaf komende vrijdag nog maar één bezoeker per patiënt toegestaan.

Te weinig muizen voor vaccinonderzoek

Laboratoria waar onderzoek wordt gedaan naar een vaccin tegen het coronavirus, hebben niet genoeg muizen om testen mee te doen. Dat meldt persbureau Bloomberg. Het gaat om genetisch gemanipuleerde muizen, de enige muizen die geschikt zijn als proefdier. Ze hebben een gehumaniseerd gen met de naam ACE2. Bij muizen zonder dat gen leidt het virus nauwelijks tot ziekteverschijnselen.

Waarschijnlijk duurt het nog weken of zelfs maanden voordat er voldoende geschikte muizen beschikbaar zijn voor het onderzoek.

Waarom niet bekend is hoeveel Nederlanders er besmet zijn

Iedere dag publiceert het RIVM het cijfer van het aantal nieuwe mensen dat in Nederland positief getest is op het coronavirus. Voor het eerst zijn dat er meer dan honderd; het totale aantal geregistreerde besmettingen staat op 503. Wat zeggen deze cijfers over de verspreiding van het virus in Nederland? Sjaak de Gouw van de GGD legt dat uit in dit artikel.

In deze video legt De Gouw uit wanneer er wordt getest op het coronavirus:

Coronavirus: wie worden getest (en wie niet)?

Bloeddonoren blijven weg

Sanquin Bloedbank laat weten dat sinds afgelopen week minder donoren verschijnen om bloed te geven. Dat veroorzaakt een daling in de Nederlandse bloedvoorraad.

"Er is momenteel veel te doen rondom het coronavirus. Veel donors nemen nu het zekere voor het onzekere en blijven thuis", meldt Sanquin. "Dat zet de bloedvoorraad onder druk."

De bloedbank roept gezonde donors die een oproep hebben gekregen op om toch te komen en zegt dat er extra aandacht is voor het schoonhouden van de werkruimtes.

Meer doden en besmettingen in Italië

In Italië is het aantal mensen dat aan de gevolgen van corona is overleden gestegen met 196 tot 827. Dat hebben Italiaanse autoriteiten bekendgemaakt. Het is de snelste stijging sinds de eerste besmetting bekend werd op 21 februari.

Het totaal aantal bekende corona-gevallen in Italië is gestegen tot 12.462. Gisteren stond dat aantal nog op 10.149. Een deel van de nieuwe gevallen was dinsdag al bevestigd, maar is pas vandaag verwerkt in de cijfers. 1045 mensen zijn inmiddels genezen.

Eerste twee coronapatiënten in Groningen

In de provincie Groningen zijn de eerste twee patiënten positief getest op het coronavirus. Dat heeft de GGD Groningen bekendgemaakt.

Het gaat om een 21-jarige studente uit de stad Groningen die in de week van 20 tot 29 februari in Noord-Italië is geweest. De tweede patiënte is een 62-jarige vrouw uit Nieuwe Pekela, van wie de besmettingsbron nog niet bekend is.

Is de Nederlandse corona-aanpak goed?

De maatregelen die andere landen nemen om het coronavirus in te dammen zijn vaak veel drastischer dan de Nederlandse aanpak. Moet Nederland misschien ook meer doen? Crisisbeheersings-experts vinden vooralsnog van niet. Wel moet de overheid beter gaan communiceren over de genomen maatregelen, zeggen ze tegen de NOS.

Geen bezoekers Tweede Kamer

Er mogen vanaf vrijdag geen bezoekers meer komen naar de Tweede Kamer. Dat heeft het presidium, het bestuur van de Tweede Kamer, besloten. "In de huidige situatie, waarbij het coronavirus snel om zich heen grijpt, lijkt het ons niet verstandig om door te gaan met de groepsbezoeken die we elke dag hebben", zegt Kamervoorzitter Arib.

Dagelijks komen er meer dan duizend mensen op bezoek in het parlement, onder wie veel scholieren. Die mogen er straks niet meer in. Deskundigen, die bijvoorbeeld komen naar hoorzittingen die Kamerleden organiseren, zijn onder voorwaarden nog wel welkom. Volgens Arib is niet overwogen om het werk van de Kamer helemaal stil te leggen.

Universitair ziekenhuis Groningen schrapt alle onderwijsactiviteiten

Het UMCG stopt met alle onderwijsactiviteiten waar medewerkers van het ziekenhuis bij zijn betrokken, meldt RTV Noord. Studenten van de opleidingen geneeskunde, tandheelkunde en bewegingswetenschappen moeten vanaf donderdag thuisblijven.

Het ziekenhuis is bang dat medewerkers besmet worden via studenten. "We willen zorgpersoneel niet in risicovolle situaties brengen en beschikbaar houden", zegt UMCG-woordvoerder Joost Wessels.

Ook in Leiden worden maatregelen genomen. Het onderwijs met patiëntcontact in het Leiden University Medical Center (LUMC) is tot nader order stopgezet. Dat meldt de Universiteit Leiden op haar website.

Toch nog lege vliegtuigen

De vliegtuigindustrie wordt hard geraakt door het coronavirus. Tickets worden geannuleerd en reizen worden uitgesteld, onder meer omdat veel conferenties zijn geschrapt. Daardoor blijven veel vliegtuigen nagenoeg leeg.

Toch gaan die toestellen de lucht in, omdat maatschappijen anders het risico lopen hun felbegeerde 'slots' op luchthavens kwijt te raken. De afgelopen dagen verschenen op sociale media media tal van foto's en filmpjes van lege vliegtuigstoeltjes, wat gisteren leidde tot het besluit van de EU om de strenge regels als het gaat om landingsrechten tijdelijk te versoepelen.

Maar voor de zekerheid blijven maatschappijen in ieder geval vandaag nog volop vliegen. Zo zat correspondent Tim de Wit bijna in zijn eentje in het vliegtuig van Londen naar Amsterdam. En ook op intercontinentale vluchten hebben de passagiers de stoelen voor het uitkiezen, ervoer een verslaggever van The New York Times. Althans, dat dacht hij:

Viroloog: 'Dit zat eraan te komen'

Hoogleraar virologie aan het Erasmus MC Marion Koopmans is niet verrast dat de WHO de uitbraak nu kwalificeert als een pandemie. "Dat zat eraan te komen", zegt ze in Nieuws en Co op NPO Radio 1. "Het verandert niet zo heel veel aan wat we doen. Wat wel duidelijk is, is dat je over de hele wereld wel echt aan de slag moet."

Voor Nederland heeft de beslissing van de WHO niet veel gevolgen, verwacht Koopmans. "Het is al duidelijk dat dit een moeilijk te stoppen virus is. De bestrijding kent verschillende fases en dat is het stappenplan waar we eigenlijk al mee bezig zijn."

WHO: coronavirus is pandemie

In een persconferentie heeft de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, verklaard dat de coronavirus-uitbraak nu een pandemie is. "We zijn erg bezorgd over de verspreiding en ernst van het virus. We hebben daarom besloten dat COVID-19 kan worden gekarakteriseerd als een pandemie", aldus de directeur-generaal.

WHO: 'Bezorgd over verspreiding, ernst en gebrek aan daadkracht'

NCTV komt met checklist voor evenementen

De overheid heeft op de website van de NCTV een checklist gepubliceerd voor de organisatoren van evenementen. Met hulp hiervan kunnen besluiten worden genomen over het al dan niet laten doorgaan van een evenement, of om bijvoorbeeld te beslissen dat er geen publiek bij aanwezig mag zijn.

Het gaat om 'lokaal maatwerk', zo meldt het document. Er komen dus geen algemene regels. Maar de checklist kan de voorzitter van een veiligheidsregio (meestal een burgemeester) helpen om een besluit te nemen over een evenement, zoals het Eurovisie Songfestival of de Formule 1 in Zandvoort. Die worden overigens niet bij naam genoemd.

Nog niet duidelijk is of de lijst gevolgen heeft voor deze grote evenementen. Volgens het document van de NCTV moet rekening worden gehouden "met de (landelijke) impact, zoals bijvoorbeeld precedentwerking, uitlegbaarheid en maatschappelijke onrust".

De vragen over risico's die organisatoren moeten beantwoorden gaan onder meer over de gemiddelde leeftijd van bezoekers, hoelang ze in de rij moeten staan en of er veel deurknoppen en leuningen worden aangeraakt. Hoe 'slechter' de score, hoe groter de kans dat er beperkende maatregelen worden genomen.

Wat moeten ziekenhuizen doen bij tekorten?

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft een advies gegeven over wat zorgaanbieders kunnen doen als er tekorten ontstaan aan reguliere medische hulpmiddelen. Het gaat over alle spullen die je tekort kunt komen in een ziekenhuis of zorginstelling. Voorbeelden zijn mondkapjes of verbandmateriaal, maar het kan over van alles gaan.

Mochten er tekorten ontstaan, dan kan het noodzakelijk zijn af te wijken van de richtlijnen om toch te voldoen aan de verplichting om zorg te verlenen. Een ziekenhuis moet dan zijn eigen professionele afweging maken, laat een woordvoerder van de inspectiedienst weten. "We zeggen niet: lap alle richtlijnen aan je laars. Maar als je afwijkt van de standaardrichtlijn, dan moet je dat later kunnen verantwoorden."

Nog 2 doden in België, universiteit dicht

Ook in België rukt het coronavirus verder op. Er zijn nog twee patiënten overleden aan de gevolgen van de ziekte. Dat schrijft de VRT op zijn nieuwssite. Eerder vandaag stierf al één patiënt (90) in Brussel. Vandaag wordt beslist of grote evenementen in België nog kunnen doorgaan. Zo heeft de VRT aangekondigd dat een aantal indoorevenementen geschrapt worden.

De Universiteit van Antwerpen heeft besloten dat vanaf morgen geen onderwijs meer plaatsvindt op de campussen. De universiteit zegt niet hoe lang de maatregel van kracht blijft.

Kabinet biedt hulp aan kleine ondernemers

Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken zegt dat het kabinet hulp wil bieden aan kleine ondernemers die door het coronavirus in de financiële problemen komen, meldt het ministerie van Economische Zaken. Het rijk wil garant staan als bedrijven een lening moeten aanvragen bij de bank. Het gaat om het openstellen van de zogenoemde BMKB-regeling, die nu al bestaat. De regeling kan al gebruikt worden door ondernemers die getroffen worden door de stikstof- en PFAS-maatregelen.

Het kabinet heeft samen met de Kamer van Koophandel ook een speciaal telefoonnummer geopend waar ondernemers vragen kunnen stellen over het virus: 0800-2117.

Keijzer (Economische Zaken): Garantiefonds open voor noodlijdende onderneming

Coronagevallen op cruiseschip bij Curaçao

De gezondheidsautoriteiten op Curaçao hebben op een persconferentie in Willemstad bekendgemaakt dat drie bemanningsleden en vier passagiers op het cruiseschip MS Braemar getest zijn op het coronavirus. Vijf van hen testten positief. Van één test kon dat niet met zekerheid gezegd worden en één test was negatief.

Het cruiseschip mocht gisteren aanmeren bij Curaçao, maar passagiers en bemanning werd verboden van boord te gaan. Na het uitvoeren van de is het schip vertrokken, mogelijk naar de Dominicaanse Republiek, waar de reis ook begon.

TEFAF gaat voortijdig dicht

De TEFAF in Maastricht gaat vandaag om 19 uur dicht, meldt de organisatie. De internationale kunstbeurs zou nog tot zondag doorgaan, maar vanwege het coronavirus sluit het evenement voortijdig. De organisatie meldt dat een kunsthandelaar positief is getest op het virus.

Pizza's op verzoek contactloos bezorgd

Pizzabezorgservice Domino's heeft aangekondigd dat klanten kunnen vragen hun pizza contactloos te laten bezorgen als ze geen fysiek contact willen hebben. De bezorger zet een warmhoudtas met de pizza voor de deur en gaat een paar meter achteruit. Klanten kunnen een 'contactloze' pizza bestellen via de app van de pizzaketen.

Speciale Teletekstpagina met cijfers RIVM

Op teletekstpagina 715 zijn de laatste cijfers over het coronavirus in Nederland te vinden. De cijfers zijn afkomstig van het RIVM.

Strenge controles tussen Oostenrijk en Italië, extra maatregelen Hongarije en Bulgarije

Oostenrijk heeft grenscontroles aan de Italiaanse grens aangescherpt. Italianen mogen alleen nog Oostenrijk in met een doktersverklaring, het vliegverkeer is volledig stilgelegd, en dat geldt ook voor passagierstreinen. Toeristen die via de Brennerpas van Italië naar Duitsland willen, moeten schriftelijk verklaren dat ze niet stoppen in Oostenrijk. Hun gegevens worden genoteerd.

Tegelijkertijd heeft Hongarije nieuwe maatregelen afgekondigd voor het openbaar vervoer met de buurlanden Slovenië en Oostenrijk. Dat wordt vanaf middernacht stilgelegd om verspreiding van het virus tegen te gaan. Verder worden allerlei instellingen zoals scholen en universiteiten gesloten en gaan evenementen niet door. Bulgarije vraagt zijn burgers zo min mogelijk te reizen, tenzij het echt niet anders kan.

Man na 69 uur gered uit ingestort 'coronahotel'

In het hotel aan de oostkust van China zaten coronapatiënten in quarantaine. Het stortte afgelopen weekend in. Zeker 26 mensen kwamen daarbij om het leven. Tientallen anderen werden kort na het drama uit het puin gered. Vandaag werd een 24-jarige overlevende gevonden:

24-jarige man na 69 uur gered uit puin ingestort 'coronahotel'

Waalwijkse bakker mag weer naar buiten

De Waalwijkse bakker Edwin Klaasen (46) is als een van de eerste patiënten in Nederland coronavrij verklaard, meldt het Brabants Dagblad. "Ik heb het spreekwoordelijke virusvrijbriefje dat ik graag wilde", vertelt hij.

Klaassen kwam de afgelopen dagen in het nieuws nadat hij met zijn vrouw na een vakantie in Noord-Italië in thuisisolatie moest omdat ze het virus hadden opgelopen.

Maandag vertelden ze over hun situatie vanuit het raam:

Interview op veilige afstand: 'Van de GGD mag ik naar buiten, maar ik wil een virusvrij-briefje'

Vandaag mag Klaasen voor het eerst sinds ruim tien dagen weer naar buiten. Zijn vrouw heeft nog ziekteverschijnselen en moet nog thuisblijven. De twee zoons van Klaasen gaan nog niet naar school. "Ze hebben geen klachten, maar omdat ze bij ons in huis wonen, moeten ze voor de zekerheid de twee weken isolatie afmaken."

Kappersbranche wil noodfonds

De ANKO, de branchevereniging voor kappers, wil dat er een noodfonds komt voor kapsalons en andere kleine bedrijven. Dat schrijft de organisatie in een oproep aan de overheid.

"Het coronavirus heeft op de kappersbranche een grote impact. Noord-Brabant is op dit moment het zwaarst getroffen. De eerste kapsalons zijn daar gesloten doordat de eigenaar of de personeelsleden het coronavirus hebben of in contact zijn geweest met mensen die het virus hebben. Dit is een dramatische ontwikkeling voor deze bedrijven", aldus de ANKO.

Betaald voetbal buiten Brabant gaat door

Het betaald voetbal buiten Noord-Brabant ondervindt voorlopig geen hinder van de uitbraak van het coronavirus, meldt de KNVB. Wedstrijden als Ajax-FC Twente, VVV-AZ en Sparta-Feyenoord, dit weekend, worden gewoon gespeeld in volle stadions.

Ook bij de wedstrijden van het Nederlands elftal is het vooralsnog business as usual. Oranje oefent op 26 maart in Eindhoven tegen de Verenigde Staten en drie dagen later treft Nederland Spanje in de Amsterdam Arena.

Directeur betaald voetbal Eric Gudde van de KNVB sluit niet uit dat er nog wijzigingen komen en zegt dat er begin volgende week weer contact is met de Veiligheidsregio Brabant over het duel met de Amerikanen. "Het is nu nog te vroeg om er een standpunt over in te nemen", aldus Gudde. Op de vraag of er dan wel publiek bij is, kon hij, vooruitlopend op het nieuwe overleg, geen antwoord geven. "Het is een heel lastige materie."

Gudde over de wedstrijd Nederland-VS:

Gudde over oefenwedstrijd Oranje in Eindhoven: 'Maandag een nieuwe update'

Ziekenhuis Groningen: personeel kan liever even niet reizen

Het UMCG legt beperkende maatregelen op aan zijn medewerkers. Zakelijke reizen zijn in ieder geval tot eind maart niet toegestaan, tenzij het strikt noodzakelijk is. Het omgekeerde geldt ook: medewerkers is gevraagd zo min mogelijk collega's in het UMCG te ontvangen. Alle maatregelen zijn erop gericht om het virus buiten het ziekenhuis te houden. Evenementen zijn ook geschrapt deze maand.

Wat betreft privéreizen is medewerkers gevraagd om dat zoveel mogelijk te vermijden of uit te stellen, zegt een woordvoerder. "Het is geen verbod, maar ga je voor jezelf na: is het wel verstandig als ik naar een concert ga? Of een weekendje naar het buitenland? Of mijn familie uit Tilburg naar Groningen laten komen is misschien ook onverstandig. We doen een oproep, verbieden kunnen we niet."

Verder heeft het ziekenhuis de bezoekregeling voor patiënten behoorlijk beperkt. Mensen met klachten mogen niet meer op bezoek komen bij patiënten. Voor kinderen geldt dat alleen hun ouders op bezoek mogen komen.

Kunsthandelaar Tefaf besmet

Een handelaar die op de kunst- en antiekbeurs Tefaf in Maastricht was, is positief getest op het coronavirus, meldt de regionale omroep 1Limburg. Volgens de GGD Zuid Limburg vertoonde de handelaar geen verschijnselen van het virus tijdens de kunstbeurs en is er daarom geen besmettingsgevaar geweest voor medewerkers en bezoekers.

Volgens GGD-woordvoerder Klaasen is het nog verantwoord om de beurs open te houden.

RIVM: 1 patiënt overleden, 121 nieuwe patiënten, in totaal 503 positief geteste personen

Het RIVM meldt dat op dit moment 121 nieuwe mensen positief zijn getest op COVID-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronavirus. Daarmee komt het totaal positieve testen op 503.

Het RIVM komt dagelijks met een update over het aantal vastgestelde besmettingen. Dat zijn de resultaten van de recent uitgevoerde testen. Omdat niet iedereen die het virus onder de leden heeft, wordt getest, ligt het aantal besmettingen in werkelijkheid waarschijnlijk hoger.

Toename na zorgonderzoek

Het aantal nieuwe positieve testen is hoger dan de afgelopen dagen. Een deel van de toename is te verklaren door het zorgonderzoek onder ziekenhuispersoneel dat de afgelopen dagen in Noord-Brabant is uitgevoerd. Daarnaast is er een vijfde persoon aan de ziekte overleden. Het gaat om een persoon van 68 jaar, die al een ernstige ziekte had.

Van de 503 gemelde gevallen wonen er 223 in de provincie Noord-Brabant en 66 in de provincie Utrecht. Daarnaast wonen er 57 in de provincie Zuid-Holland en 48 in de provincie Limburg. 199 van de 503 personen hadden een bron van besmetting in het buitenland. Bij 92 gevallen is dit nog in onderzoek. De meerderheid van de patiënten met een onbekende bron woont in Noord-Brabant.

Test-drive-in in Luik

Bij een ziekenhuis in Luik is een drive-in georganiseerd om mensen op het coronavirus te testen. Er is voor een drive-in gekozen om het risico op besmettingen te verminderen. In België zijn ruim 300 coronagevallen bekend.

Veel belangstelling voor corona-drive-in bij Belgisch ziekenhuis

Tonnen verlies voor Drents busbedrijf

Busbedrijf Drenthe Tours verwacht twee ton minder omzet te draaien door het coronavirus. Directeur Klaas Jan de Vries zegt tegen RTV Drenthe dat veel reizen worden geannuleerd en boekingen voor nieuwe reizen uitblijven.

"We merken sinds begin februari dat bijvoorbeeld de dagtochten naar Parijs minder goed bezet zijn. Die reden we met kleinere bussen. Maar sinds het virus ook in Nederland is wordt er heel veel geannuleerd."

Bedrijf huurt nanny's in voor kinderen van werknemers

De Brabantse kliniek ViaSana, waar zo'n 150 mensen werken, zet nanny's in zodat medewerkers hun kinderen mee naar werk kunnen nemen. "De patiëntzorg moet zoveel mogelijk door kunnen gaan", legt directeur Paul Kruijsen uit aan Omroep Brabant. "En dat gaat niet als medewerkers thuis gaan zitten omdat hun kinderen geen opvang hebben. Dus doen we dit om problemen te voorkomen."

Slovenië houdt grens met Italië open

Gisteren meldden Italiaanse media dat de Slovenië van plan was om de grens met Italië te sluiten uit angst voor het nieuwe corona-virus. Dit lijkt toch niet te gebeuren. De Sloveense minister van Gezondheidszorg Sabeder laat nu weten dat de grens voorlopig open blijft, maar zegt wel dat er extra gezondheidscontroles komen.

NLdoet gaat door, maar zonder Brabanders

Komend weekend is NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland van het Oranje Fonds. De organisator zegt het adviezen van het RIVM over het coronavirus op te volgen. Dat betekent dat er geen reden is om het evenement in zijn geheel af te gelasten, maar dat aan Brabanders wel het advies wordt gegeven om thuis te blijven.

Daarnaast raadt het Oranje Fonds iedereen aan om zelf een afweging te maken of deelname verstandig is. "We begrijpen het volledig wanneer organisaties en vrijwilligers dit jaar afzien van deelname. Hoe jammer ook, niets is zo belangrijk als gezondheid", zegt waarnemend directeur Marc van Hal.

Zonder vooraankondiging thuiswerken

Nederlandse bedrijven treffen verschillende voorbereidingen vanwege het coronavirus. Zo werd de werknemers van offshorebedrijf Heerema zonder eerdere aankondiging opgedragen vandaag thuis te werken. Door deze 'corona-oefening' wordt bijvoorbeeld duidelijk of de ict-systemen het aankunnen als de 550 werknemers ineens tegelijk vanuit huis werken.

Nederlanders in quarantaine in Vietnam

Water wordt uitgeladen bij de plek van de quarantaine

27 toeristen in Vietnam zitten vast in quarantaine. Het gaat om 25 Nederlanders en 2 Belgen die op vakantie waren met reisbureau Kras Reizen.

"We zijn met een binnenlandse vlucht van Hanoi naar Hue gevlogen. Later bleek dat op die vlucht een besmette Engelse zat. We zitten daarom sinds 8 maart in quarantaine", vertelt de 23-jarige Martijn Buikema die samen met zijn zus vastzit.

"De eerste twee dagen zaten we in ons 4-sterrenhotel in Hoi An. Maar na twee dagen zijn we verplaatst naar een militaire basis die op dit moment niet wordt gebruikt. Het hotel wilde ons niet meer, niet goed voor het imago."

De toeristen zijn getest op het virus, maar weten niet wanneer de uitslag komt. Buikema noemt hun verblijfplaats ontzettend vies. "Er ligt muizenpoep. We krijgen drie keer per dag te eten van een naastgelegen hotel. Voor het drinken moeten we zelf zorgen. Gelukkig is onze Vietnamese gids hier, die zorgt daarvoor."

Volgens moederbedrijf TUI van Kras verblijven de toeristen niet in een militaire basis, maar een guesthouse, waar militairen voor de deur staan. Het bedrijf vindt dat desalniettemin niet geschikt voor zijn gasten en probeert de lokale autoriteiten te bewegen om ze daar weg te halen. TUI probeert samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen voor de reizigers.

'We hadden beter niet naar Italië kunnen gaan'

Drukte bij de balie op het vliegveld in Rome

Op het vliegveld van Rome zitten meerdere Nederlanders vast die terug naar huis willen, zoals Lindsey (22). Zij vertrok samen met haar vriend naar Rome voordat het reisadvies werd aangescherpt. Verschillende vluchten terug naar Nederland zijn geannuleerd, laat ze ons via Facebook weten. "We hebben geboekt via TUI, maar die sturen ons door naar KLM, omdat zij vluchten annuleren."

Bij de balie van KLM kan ze kosteloos hun vlucht omboeken, maar de vraag is of er wel een vliegtuig gaat. "De eerstvolgende vlucht via KLM is vanavond, maar deze is vol en wordt waarschijnlijk ook weer gecanceld."

Lindsey had vooraf geprobeerd haar vakantie te annuleren, maar omdat er geen negatief reisadvies was, kon dat niet zonder kosten. "Na veel wikken en wegen zijn we toch maar gegaan, maar dat hadden we beter niet kunnen doen."

Masters of Hardcore verplaatst

Het hardcore-evenement Masters of Hardcore in de Brabanthallen in Den Bosch gaat eind deze maand niet door. De organisatie zegt zijn verantwoordelijkheid te nemen, omdat er normaal zo'n 30.000 bezoekers komen van over heel de wereld.

Gisteren deden de Brabantse burgemeesters een oproep om grote evenementen voor minstens een week af te gelasten. Dit hardcore-evenement zou pas op 28 maart zijn, maar toch is besloten het uit te stellen naar 5 september. Dezelfde artiesten zijn beschikbaar, meldt de organisatie.

Sporten volgen advies over Brabant op

Veel sportbonden volgen het advies van koepel NOC*NSF op om ook amateursportwedstrijden in Noord-Brabant dit weekend te annuleren. Zo heeft de KNVB besloten om alle wedstrijden in Brabant af te gelasten, eerder vanochtend nam ook de hockeybond zo'n maatregel en ook het volleybal gaat niet door.

Tientallen nieuwe coronadoden in Iran

Het coronavirus heeft in Iran opnieuw aan 63 mensen het leven gekost. In totaal zijn er nu 354 dodelijke slachtoffers in de islamitische republiek. Iran heeft in totaal 9000 besmettingen geteld en is daarmee het op twee na zwaarst getroffen land ter wereld, na Italië en China.

Merkel: 60 tot 70 procent bevolking krijgt corona

Merkel houdt de toespraak na kabinetsberaad, naast haar zit minister van Financiën Scholz

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in een toespraak gezegd dat experts verwachten dat uiteindelijk de meeste mensen het coronavirus zullen krijgen. "Als het virus er is, de bevolking geen immuniteit heeft en er geen behandeling is, dan zal zo'n 60 tot 70 procent van de mensen besmet raken."

Merkel wil dat mensen ervan doordrongen raken dat het virus in Europa is beland en dat het van belang is om de verspreiding ervan te vertragen. "Het proces moet erop gericht zijn om het medische apparaat niet te overbelasten."

Gameconferentie E3 afgelast

Een grote gameconferentie in Los Angeles in juni gaat niet door. Dat heeft de organisatie bevestigd.

Op E3 worden jaarlijks de nieuwste games gepresenteerd. Een gameproductiebedrijf roept mensen op om hun vluchten naar het evenement te annuleren.

Pinnen mag/moet

Gisteren vroeg supermarktbranche-organisatie CBL mensen al om als het even kan te pinnen bij het afrekenen, om zo contact met caissières te beperken. Supermarkten en andere winkels hangen A4'tjes op waarin ze mensen verzoeken om hun pinpas te gebruiken.

Verpleegkundige 'viraal' met blauwe plekken

Een foto van een Italiaanse verpleegkundige op Instagram, waarop te zien is hoe ze blauwe plekken heeft op haar gezicht, wordt massaal gedeeld. Naar verluidt zijn ze veroorzaakt door het mondkapje dat ze steeds op heeft. Haar post gaat viral en is ruim 500.000 keer geliket.

In de tekst zegt Alessia Bonari dat ze moe is en bang is om naar haar werk te gaan. "Ik ben bang dat het masker niet goed op mijn gezicht zit, dat ik mezelf per ongeluk met vieze handschoenen heb aangeraakt of dat de bril mijn ogen niet volledig beschermt."

"Soms kan ik zes uur lang niet naar de wc of iets drinken, maar dit weerhoudt ons er niet van om ons werk te doen. Ik blijf patiënten verzorgen, want ik ben trots op wat ik doe en ik hou van mijn werk." De Italiaanse roept ook mensen op om de adviezen te volgen, thuis te blijven en zo de meest kwetsbaren te beschermen.

Brabantse supermarkten kampen met 'kerstdrukte'

Brabantse supermarkten verkopen fors meer houdbare producten. Zo worden gedroogde bonen en rijst bijna vijftig procent meer verkocht dan normaal. Het is kerstdrukte in de lente, zegt Marc Jansen, directeur van branche-organisatie CBL. Maar waar personeel dan maanden toewerkt naar de spits rond de feestdagen, was er voor voorbereiding nu geen tijd. "We redden het, maar het is alle hens aan dek."

"We hebben dit niet eerder in Nederlandse supermarkten gezien", zegt CBL-directeur Marc Jansen. "De uitbraak van de Mexicaanse griep was ook heftig, maar de reactie lijkt nu extremer." Volgens Jansen is er geen sprake van hamsteren. "De bevoorrading van supermarkten is hier geen probleem. Hamsteren is wat je ziet in Italië; lege schappen en rijen voor de winkels. Dat is hier absoluut niet aan de orde."

Waar veel Nederlandse bedrijven momenteel aanspraak doen op arbeidswerktijdverkorting omdat zij in de problemen komen door corona, is het bij supermarkten juist andersom. "Als dit zo doorgaat hebben wij eerder een tekort aan personeel. Want horeca-gelegenheden worden misschien wel gemeden, maar mensen blijven naar supermarkten komen."

KLM schrapt vluchten naar Venetië, Milaan en Napels

KLM vliegt tot en met 3 april niet op Venetië, Milaan en Napels. Op de andere bestemmingen in Italië (Rome, Bologna, Turijn, Florence, Genua en Catánia) vliegt de maatschappij nog wel, zij het minder frequent.

Op Venetië en Milaan werd door KLM ook gisteren en eergisteren al niet gevlogen. Dat wordt nu met drie weken verlengd en uitgebreid naar de luchthaven van Napels.

Polen: scholen, bioscopen en musea dicht

De Poolse premier Morawiecki heeft vergaande maatregelen genomen met als doel de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Vanaf maandag zijn alle scholen, universiteiten, musea en bioscopen in het land dicht. Dat maatregel geldt voor de komende twee weken.

In Polen zijn 26 besmettingen met het virus, er is niemand overleden.

Maatregelen in de sport

Zoals eerder gemeld gaan in ieder geval alle hockeywedstrijden komend weekend in Noord-Brabant niet door, na een advies van sportkoepel NOC*NSF. Meer sporten in binnen- en buitenland overwegen maatregelen te nemen.

Lees het artikel hieronder voor een overzicht per sport:

Stoet met praalwagens Valencia afgelast

Viering van Las Fallas in Valencia, twee jaar geleden

De grote feesten van Valencia worden voorlopig uitgesteld. Het jaarlijkse feest Las Fallas, waarbij grote figuren op praalwagens door de stad gaan en dat eindigt in een enorm vuurwerk, zou 19 maart beginnen. "We hebben besloten het feest voorlopig naar achteren te schuiven. Als de gezondheidssituatie het toelaat kan het mogelijk alsnog", zo zegt de organisatie.

Het voorlopig schrappen van de feesten, die honderdduizenden bezoekers trekken, betekent een strop van 700 miljoen euro. De traditie van Las Fallas gaat terug tot 1770. Tot nu toe gingen de feesten vijf keer niet door. De laatste keer was tijdens de Spaanse Burgeroorlog tussen 1936 en 1939.

Advies NOC*NSF: geen sportwedstrijden Brabant dit weekend

Sportkoepel NOC*NSF adviseert om alle sportevenementen, ook op amateurniveau, in Noord-Brabant af te gelasten. De hockeybond heeft al laten weten hier gehoor aan te geven en dit weekend alles te annuleren.

Directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF licht het advies toe: "Dit advies geldt voor alle sportclubs in Noord-Brabant en zowel voor thuis- als uitwedstrijden. Daarmee worden de inwoners van Noord-Brabant gestimuleerd mee te werken aan het beperken van de onderlinge sociale contacten."

Gisteren kwamen de burgemeesters van de drie grote steden in Brabant al met het advies om het aantal sociale contacten te beperken gedurende een week, en ook grote evenementen af te gelasten.

Eerste coronadode in België

In een ziekenhuis in Brussel is een 90-jarige patiënt overleden aan de gevolgen van het corona-virus. Het is de eerste dode in België. Minister De Block van Volksgezondheid heeft haar condoleances overgebracht.

In België zijn 267 mensen besmet met het virus.

Google laat meer personeel thuiswerken

Google vraagt werknemers in VS en Canada om thuis te werken als hun baan dat toelaat. Het gaat om 100.000 mensen in 11 kantoren, meldt de BBC. De kantoren van Google in de VS blijven open voor medewerkers van wie hun baan vereist dat ze naar het werk komen.

Google is niet het enige techbedrijf dat thuiswerken stimuleert. Vorige week riepen Amazon, Apple, Microsoft en Facebook ook op om hun kantoor in Seattle te mijden na een corona-uitbraak in de staat Washington.

EasyJet stopt met vluchten Italië

Luchtvaartmaatschappij EasyJet annuleert zijn lijnvluchten van en naar Italië tot zeker 3 april, laat een woordvoerder weten. Mensen krijgen de mogelijkheid om een andere bestemming te kiezen, of kunnen hun geld terugkrijgen. Ook laat de maatschappij de komende dagen enkele 'reddingsvluchten' van en naar Italië vertrekken, voor bijvoorbeeld mensen die vanuit Italië terug naar Nederland willen.

Afdeling Tilburgs woonzorgcentrum dicht

Meerdere bewoners van woonzorgcentrum Padua in Tilburg zijn besmet met het coronavirus, meldt Omroep Brabant. De patiënten zijn geïsoleerd. Ze mogen de afdeling niet verlaten en mogen ook geen bezoek ontvangen.

Meer olieproductie uit Saudi-Arabië

De Saudische oliemaatschappij Aramco zegt dat de olieproductie omhooggaat van ruim 12 miljoen vaten per dag naar 13 miljoen per dag.

Gisteren werd de productie ook al opgeschroefd, nadat Saudi-Arabië en Rusland het niet eens waren geworden over het beperken van productie. Zulke afspraken zouden de olieprijs op niveau kunnen houden, maar dat gebeurde dus niet.

De lagere olieprijs is het gevolg van de economische malaise door het coronavirus. Ook vandaag staan de olieprijzen weer onder druk.

Minder toeristen in Nederland

Verschillende Nederlandse musea en andere trekpleisters lijden onder het coronavirus, meldt Hart van Nederland. Het programma heeft trekpleisters door het hele land gevraagd en het lijkt erop dat toeristen huiverig zijn geworden om eropuit te gaan.

15 procent van de groepsboekingen bij het Rijksmuseum is afgelast. Bij het Anne Frank Huis komt 16 procent van de mensen met een kaartje niet opdagen, ten opzichte van 6 procent normaliter. Ook het Kröller-Müller Museum ziet meer en meer annuleringen onder Aziatische groepen.

Economische gevolgen van de corona-uitbraak

ABN Amro maakte een schematische weergave van de uitbraak van het virus en de gevolgen daarvan voor de economie.

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Nederlandse bloemversiering Pasen afgelast

Voor het eerst geen Nederlandse bloemen op het Sint Pietersplein met Pasen. "In overleg met alle betrokkenen is besloten dit jaar de bloemversiering op het Sint Pietersplein met Pasen niet door te laten gaan", zegt hoofdarrangeur Paul Deckers.

Geen files Noord-Brabant en Limburg

Brabanders lijken ook vandaag gehoor te geven aan de oproep om zoveel mogelijk thuis te werken. De ANWB meldde vanochtend een opvallend feit: geen files in Noord-Brabant en Limburg.

Britse centrale bank verlaagt rente

De Bank of England heeft de rente verlaagd naar 0,25 procent om de financiële gevolgen van het coronavirus te beperken. De Britten houden er rekening mee dat de economische activiteit de komende maanden zal verzwakken.

Naast de renteverlaging komt er ook een nieuw financieringsbeleid voor kleine en middelgrote bedrijven.

Zingend de handen wassen

Op sociale media delen mensen posters waarop staat hoe je je handen het beste kunt wassen, met daaronder de songtekst van een liedje om erbij te zingen. Op de site Washyourlyrics.com kun je zelf de naam van een nummer invoeren en vervolgens de poster downloaden en printen.

Dat kan bijvoorbeeld met een nummer van Leonard Cohen, zoals hieronder.

Ambassadeur Italië: toeristen hebben hier niets te zoeken

De Nederlandse ambassadeur in Italië, Joost Flamand zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat in Italië echt een noodsituatie van kracht is. Hij roept mensen op om naar de reisadviezen te luisteren en vooral niet naar Italië te komen. "Toeristen hebben hier niets te zoeken. Toeristische attracties zijn dicht, winkels laten mondjesmaat mensen toe, er staan rijen op straat, het heeft veel weg van een oorlogssituatie. En mensen ervaren dat ook zo."

Britse staatssecretaris positief

Nadine Dorries, de Britse staatssecretaris voor Psychische zorg en Zelfmoordpreventie heeft het coronavirus opgelopen. Vorige week donderdag ontdekte ze haar eerste verschijnselen, op dezelfde dag dat ze naar een bijeenkomst was gegaan in Downing Street met premier Johnson. Het is niet bekend of hij ook op het virus is getest.

Dorries twittert zelf dat het beter gaat, maar dat ze zich wel flink beroerd heeft gevoeld.

Eerste besmetting in Turkije

Turkije heeft ook een geval van het nieuwe coronavirus vastgesteld. Minister van Gezondheid Fahrettin Koca zei dat een man het virus heeft opgelopen en in isolatie is geplaatst. Zijn familie wordt geobserveerd.

Volgens de minister heeft de man het virus in Europa opgelopen. Turkije heeft uit voorzorg alle vakanties voor medisch personeel opgeschort.

Het belangrijkste coronanieuws van dinsdag

Een overzicht van het belangrijkste coronanieuws van gisteren lees je in dit artikel.

Toch reizen in Italië? Formulier invullen

Om te zorgen dat landgenoten in Italië terug naar huis kunnen, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken een Nederlandse versie van het verplichte reisformulier gepubliceerd. Het document moet worden ingevuld om nog te kunnen reizen in Italië.

Om de uitbraak van het nieuwe coronavirus in te dammen, mag sinds gisteren niemand meer op pad in Italië. Er zijn wel uitzonderingen, zoals voor noodzakelijk werk, gezondheidsredenen of om terug te keren naar huis. Iedereen die in die laatste categorie valt, moet verplicht een ingevuld noodformulier bij zich hebben, anders riskeren ze een boete.

Eerste wedstrijd in de Premier League uitgesteld

De Premier League-wedstrijd tussen Manchester City en Arsenal is uitgesteld vanwege het nieuwe coronavirus. De wedstrijd zou vandaag worden gespeeld. Spelers van Arsenal zijn voor veertien dagen in quarantaine geplaatst, omdat ze in contact zijn geweest met de eigenaar van hun Europese tegenstander, de Griekse club Olympiakos. Die heeft positief getest op het coronavirus.

Het is de eerste wedstrijd in de Engelse Premier League die wordt uitgesteld vanwege het virus.

"Hoewel de kans dat de spelers de ziekte Covid-19 hebben opgelopen extreem klein is, volgen we strikt de richtlijnen van de regering die voorschrijven dat iedereen die in nauw contact is geweest met een besmet persoon voor veertien dagen in zelfisolatie moet", meldt Arsenal.