Direct naar artikelinhoud
privacy

Europa wil nieuwe garanties van Trump over bescherming van onze persoonlijke gegevens

Vera Jourova.

De Europese Unie wil garanties dat de nieuwe Amerikaanse regering zich houdt aan het akkoord dat vorig jaar is gesloten over de bescherming van persoonlijke gegevens van Europese burgers. Dat heeft eurocommissaris voor Justitie Vera Jourova gezegd na een informele vergadering met de Europese justitieministers in Malta.

Vorige zomer sloot de Commissie met de regering van president Barack Obama een nieuwe overeenkomst die de privacy van Europese burgers moet beschermen wanneer internetgiganten en andere bedrijven persoonlijke gegevens doorspelen naar de Verenigde Staten.

Een presidentieel besluit van de nieuwe president Donald Trump over illegale immigratie, waarin de privacyrechten van buitenlanders aan de orde zijn, zaait al twijfel over dit zogenaamde Privacy Shield.

"Dit vertrouwen moet blijven bestaan, of vernieuwd worden."

"We zijn zeer waakzaam", zo reageerde Jourova, die erop wees dat de Amerikaanse autoriteiten "zich geëngageerd hebben om Europese consumenten een aantal garanties te bieden". "Dit vertrouwen moet blijven bestaan, of vernieuwd worden." De eurocommissaris wil dit voorjaar naar Washington afreizen voor gesprekken over het akkoord met de toekomstige Amerikaanse handelsgezant Wilbur Ross en minister van Justitie Jeff Sessions.

"We zijn zeer waakzaam"

Privacy Shield

Sinds de lancering deze zomer hebben al ongeveer 1.700 bedrijven aanvaard om de voorwaarden van het Privacy Shield te respecteren. Het Amerikaanse ministerie van Handel waakt erover dat de ondernemingen de regels naleven. Europese burgers krijgen meer mogelijkheden om beroep aan te tekenen tegen mogelijk misbruik, onder meer via hun eigen nationale privacybeschermers. Het akkoord moet ook willekeurige massaspionage door Amerikaanse inlichtingendiensten uitsluiten.

Het Privacy Shield vervangt het vroegere Safe Harbour-akkoord. Dat akkoord werd in 2015 vernietigd door het Europese Hof van Justitie. Facebook-gebruiker en privacy-activist Max Schrems had met succes aangekaart dat het akkoord de Europese burgers onvoldoende garanties bood tegen massaspionage.