NAVO begeleidt Russisch vliegdekschip net boven de Wadden

Het Nederlandse marinepatrouilleschip de ZrMs Groningen schaduwt als onderdeel van een NAVO-eskader de Russische Kuznetsov-vloot op zo’n 80 kilometer (50 mijl) ten noorden van de Waddeneilanden.

Het vliegdekschip Admiraal Kuznetsov, dat deel uitmaakt van die groep, is na deelname aan militaire operaties in Syrië op weg terug naar huis.

De Nederlandse, Noorse, Duitse en Britse marine volgen de Russische schepen, waarvan het vliegdekschip de Admiraal Kuznetsov de belangrijkste is, omdat ze door territoriale wateren varen van NAVO-landen.

In de Britse krant The Guardian zei minister van defensie, Michael Fallon, deze week: ,,We zullen de Admiraal Kuznetsov nauwlettend in de gaten houden aangezien het teruggaat naar Rusland.’’

Fallon noemde het vliegdekschip ‘een schip van schaamte omdat die als missie had het lijden van het Syrische volk te verlengen.’ Het Russische schip vaart vanuit de Middellandse zee via Het Kanaal en de Noordzee boven de Waddeneilanden terug naar een Russische marinebasis.