Direct naar artikelinhoud

Werknemer Praxis onterecht ontslagen om aannemen cadeaubon

Een werknemer van Praxis had niet op staande voet ontslagen mogen worden na het aannemen van een cadeaubon van een oliebollenverkoper. Het bedrijf moet de man een vergoeding van meer dan 28.000 euro betalen.

De man was al sinds 1991 in dienst van Praxis.Beeld anp

De man was al sinds 1991 met twee korte onderbrekingen in dienst van Praxis in Amsterdam. Hij werkte eerst als vestigingsmanager van het filiaal waar de oliebollenkraam elk jaar voor de deur stond, maar had inmiddels een nieuwe baan bij een ander filiaal.

De oliebollenverkoper kocht op oudjaarsdag elk jaar cadeaubonnen voor alle medewerkers, maar had er eentje over. Om de vestigingsmanager succes te wensen met zijn nieuwe baan kreeg hij de overgebleven bon, ter waarde van honderd euro.

Volgens Praxis was dat ontoelaatbaar. Het aannemen van geschenken door medewerkers is niet toegestaan en het bedrijf hanteert een zero tolerance-beleid. Daarom werd de man in februari op staande voet ontslagen.

Belangenverstrengeling
De rechtbank in Amsterdam oordeelde echter dat het ontslag een te vergaande maatregel was.

Omdat de man inmiddels niet meer in dienst was van het Praxisfiliaal waar de oliebollenkraam stond, en de oliebollenverkoper zijn kraam ook niet bij het andere filiaal wilde plaatsen, was er geen sprake van belangenverstrengeling of 'het op onzuivere wijze verkrijgen van een gunst'.

Bovendien ging het om een gift van relatief bescheiden omvang, en had de man een smetteloos arbeidsverleden. Daarom moet Praxis de werknemer een vergoeding van ruim 28.000 euro betalen, plus de kosten van het kort geding.