Islamitisch centrum zorgt voor onrust in Maarssenbroek

© Google Streetview
MAARSSENBROEK - Onder inwoners van Maarssenbroek is onrust ontstaan over de komst van een islamitisch centrum. Het gebouw op de Planetenbaan zou een maatschappelijke functie moeten gaan vervullen, maar omwonenden vermoeden dat het om een soort verkapte moskee gaat.
Via een krantenbericht in het lokale huis-aan-huisblad VARnws kwamen inwoners van Maarssenbroek vorige week voor het eerst iets te weten over het islamitisch centrum in hun buurt, in het pand van Planetenbaan 100. "We balen omdat dit naar ons toe helemaal niet duidelijk is gecommuniceerd", vertelt een inwoner die liever anoniem blijft.
"Bovendien is er helemaal geen vergunning voor een dergelijk centrum in dit pand. We hebben al erg veel last van de McDonalds in de buurt, die ruime openingstijden hanteert. Als er ook nog een plek komt waar 's nachts allemaal toeloop is wegens gebeden, dan zitten wij daar echt niet op te wachten."
Mede door berichten op social media en de website van het islamitisch centrum, is onder de bewoners het vermoeden ontstaan dat het eigenlijk om een gebedshuis zou gaan. Op de Facebookpagina van het centrum worden foto's met gebedstijden gedeeld. Ook werd er online een vacature voor een imam gedeeld.
Volgens een woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Maarten van Dijk (PvdA) is er goed contact met het islamitisch centrum en is er geen reden om aan te nemen dat er iets anders plaatsvindt dan maatschappelijke activiteiten. "Er is op Facebook inderdaad een foto gedeeld van gebedstijden, waardoor het centrum door sommigen geïnterpreteerd wordt als moskee. Maar het delen van die tijden is puur informatief voor hun volgers op Facebook bedoeld. En de vacature van de imam is niet bedoeld voor deze locatie."

RAADSVRAGEN

De PVV in Stichtse Vecht en Lokaal Liberaal hebben gisteravond raadsvragen gesteld over de komst van het centrum. De partijen vragen zich onder meer af waarom de inwoners van Maarssenbroek niet zijn ingelicht over de komst van het centrum en hoe het zit met het bestemmingsplan van het pand. Ook zijn er zorgen over hoe het centrum gefinancierd wordt, en waarom niet eerst het onderzoek van de parlementaire commissie over de financiering van islamitische organisaties, zoals de AlFitrah moskee, wordt afgewacht.
Wethouder van Dijk heeft de aanwezigen in diezelfde raadsvergadering verzekerd dat het gebouw niet gebruikt zal worden als moskee. Het wordt een ontmoetingsplaats met verschillende maatschappelijke activiteiten (met onder meer huiswerkbegeleiding, een buurtkamer voor eenzame mensen en fietslessen voor Syrische vrouwen).
Morgen heeft de wethouder een gesprek met het bestuur van de stichting om alle zorgen bij omwonenden weg te nemen. Komende zaterdag moet het islamitisch centrum haar deuren openen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.