Start van hoofdcontent

112

nl

Slachtoffer straatroof Zuidoost durft 's avonds niet meer naar huis te lopen

4 maart 2020, 13.00 uur · Aangepast 4 maart 2020, 14.28 uur · Door Redactie

Een vrouw wordt eind november het slachtoffer van een straatroof in Zuidoost. Precies op het moment dat zij haar bankpas wil blokkeren, wordt deze gebruikt bij een fastfoodketen in de buurt. De politie gaat er direct op af, maar de verdachten weten te vluchten. Wel zijn er camerabeelden waarop een van de verdachten duidelijk te zien is. 

AT5

De vrouw - die uit angst alleen anoniem haar verhaal wil doen - vertrekt op 27 november vanuit haar werk richting huis. Het is dan ongeveer 18.00 uur. 'Ik liep vanaf de Bullewijk richting Bijlmer-Arena. Veel mensen lopen net als ik van de ene halte naar de andere', vertelt het slachtoffer. 

Quote

'Ik schrok me echt rot. Ik droeg die avond een koptelefoon dus hoorde helemaal niks'

slachtoffer straatroof

Nabij metrostation Bullewijk voelt ze plotseling een ruk aan haar schouder. 'Er werd zo hard aan getrokken dat ik een klap van de ketting van mijn tas in mijn gezicht kreeg', vertelt het slachtoffer. 'Ik schrok me echt rot. Ik droeg die avond een koptelefoon en hoorde dus helemaal niks. En de jongens kwamen van achteren. Toen ik mij omdraaide zag ik twee jonge jongens, waarvan één mijn tas vasthield.' 

Het slachtoffer roept dat zij haar tas terug wil, maar de jongens slaan op de vlucht in de richting van het Bijlmerplein. 'Ik ben ze nog achterna gerend, maar het was te donker', aldus het slachtoffer.

Quote

'Ik loop niet meer in het donker naar huis. Als ik op mijn werk ben, vertrek ik altijd rond 17:00 uur'

slachtoffer

Fastfoodzaak

De vrouw loopt direct na het incident naar het politiebureau. Intussen belt zij haar bank, zodat ze haar pinpas kan laten blokkeren. De bank vertelt dat er precies op dat moment iemand met haar pas aan het pinnen is bij een fastfoodzaak op het Bijlmerplein.

Het slachtoffer gaat daarom samen met een aantal agenten naar de fastfoodketen, maar dat blijkt al te laat te zijn. De verdachte is weg. 

Voor 10 euro gepind

Wel is op de camerabeelden van de fastfoodzaak haarscherp te zien dat één van de verdachten het restaurant binnengaat en vervolgens een bestelling opneemt met de gestolen pinpas. 'De jongens hebben voor 10 euro aan eten besteld door contactloos te pinnen', vertelt het slachtoffer. 

Toch is ze meer geld kwijtgeraakt. 'De jongens hebben mijn tas meegenomen met portemonnee, sleutels, telefoon en toegangspassen voor mijn appartement en werk. Samen is dat zo'n 1000 euro waard. Het is namelijk ontzettend duur om nieuwe passen aan te vragen.'

Niet meer in het donker naar huis

De straatroof heeft veel impact gehad op het slachtoffer. 'Ik loop niet meer in het donker naar huis. Als ik op mijn werk ben, ga ik nu altijd rond 17:00 uur richting huis in plaats van 18:00 uur, vertelt het slachtoffer. 'Dit is wel echt ontzettend vervelend om mee te maken'. 

'Ik hoop dat de daders snel gepakt worden', vervolgt ze. 'Ik wil daar graag bij helpen door mijn verhaal te delen. Dit soort incidenten gebeuren vaker, maar worden nauwelijks opgelost. Ik hoop dat ze nu wel worden opgepakt, omdat de ene verdachte zo duidelijk op beeld te zien is.' 

Goed gehandeld

Rob van der Veen, woordvoerder van de politie, laat in de uitzending van Bureau 020 weten dat het slachtoffer na het incident goed heeft gehandeld. 'Ze is natuurlijk helemaal niet blij dat haar tas is meegenomen, maar ze handelt wel heel snel. Ze belt een bank en haar pas wordt geblokkeerd, waardoor we weten dat de verdachte deze opname doet'. 

Signalement

De verdachte die op beeld te zien is, is een getinte jongen met een tenger postuur en een brede neus. Hij heeft kort kroeshaar en is ongeveer tussen de 18 en 20 jaar oud. Hij is tussen de 1.70 tot 1.75 meter lang. Tijdens de straatroof droeg de verdachte een zwarte broek met sportschoenen en een rood met zwarte jas.

De tweede verdachte is ook een getinte jongen met tenger postuur en een brede neus. Ook deze verdachte heeft kort kroeshaar en is tussen de 18 en 20 jaar oud met een lengte van zo'n 1.70 tot 1.75 meter. Tijdens het incident droeg hij een zwarte broek en sportschoenen met een zwarte donzen jas. 

Informatie over deze zaak? Neem dan contact op met de politie via de opsporingstiplijn: 0800-6070 of Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Meer afleveringen van Bureau 020 kijk je hier.