zaterdag 29 februari 2020

Spaanse griep was veel erger

Het coronavirus telt zegge en schrijve twee Nederlandse besmettingen en Nederland is in rep en roer. De aandelenbeurs beleefde zijn slechtste week sinds de bankencrisis. Vooral de run op mondkapjes loopt uit de hand. De voorraden worden opgekocht door organisaties en particulieren die zich zorgen maken over het virus.

Maar het zal nooit zo erg worden als honderd jaar geleden, toen de wereldwijde Spaanse griep naar schatting 100 miljoen levens ristte, waarvan alleen 28.000 tot 40.000 in Nederland.

Er zijn wel opvallende overeenkomsten: Sommige onderzoekers nemen aan dat de oorzaak van de griep een gemuteerd varkensvirus uit China was dat mogelijk via Chinese spoorwegarbeiders in de VS belandde. Een tweede theorie is dat een vogelvirus spontaan muteerde.

De verschijnselen kwamen ook overeen: De Spaanse griep begon met hoge koorts, hoesten, spierpijn en keelpijn, gevolgd door extreme moeheid en flauwtes. De afloop was vaak wel wat heftiger: patiënten kregen al snel een viskeuze longontsteking. Twee uur na opname hadden ze vaak al roodbruine vlekken op hun jukbeenderen en een paar uur later zag je hoe de blauwzucht zich vanaf de oren over het hele gezicht verspreidde. De dood liet dan nog slechts een paar uur op zich wachten en die tijd werd gevuld met een 'gevecht om een paar happen lucht totdat ze stikken'.

De snelle verspreiding, in een tijd dat er nog nauwelijks werd gevlogen, kwam door grote troepenbewegingen als gevolg van de Eerste Wereldoorlog.

Maar de geschiedenis voorspelt ook de afloop van het coronavirus. De epidemie was weer even plotseling verdwenen als ze was gekomen doordat zij milder werd. De Spaanse griep kwam bij Zevenaar het land binnen in november 2018 en vloog even hard het land weer uit toen de eerste lentezon begon te schijnen, een beeld dat alle griepvirussen vertonen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten