Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Hoofdcommissaris Paauw bindt in: 'Ik wil niet preventief fouilleren'

27 februari 2020, 20.00 uur · Aangepast 27 februari 2020, 20.28 uur · Door Redactie

Waar politiechef Frank Paauw eerder aangaf dat hij opnieuw de discussie over preventief fouilleren wilde starten, bond hij vandaag tijdens een vergadering in de gemeenteraad tóch in. 'Misschien moeten we het woord 'preventief' zelfs helemaal niet meer gebruiken.'

De hoofdcommissaris vertelde enkele weken geleden aan AT5 dat hij zich zorgen maakt om de vele incidenten met steekwapens onder jongeren. Om de pakkans onder de messendragers te vergroten, vond hij dat preventief fouilleren in elk geval weer bespreekbaar moest zijn

'Pitchen via AT5'

Maar een meerderheid van de gemeenteraad is daar behoorlijk op tegen. Bovendien nam Reinier van Dantzig (D66) het Paauw vandaag kwalijk dat hij zijn ideeën eerst 'via AT5 had gepitcht'. Het raadslid had liever gezien dat de politiechef het onderwerp eerst had besproken in de Stopera. 

Paauw kon zich daarentegen niet in deze kritiek vinden. Hij benadrukte als 'professional ook de ruimte te moeten krijgen in plaats van alles eerst in de raad te bespreken'. 

Quote

'De politie heeft juist een aantal jaar geleden gezegd dat de effectiviteit van preventief fouilleren niet groot genoeg was'

Burgemeester Femke Halsema

Ermee gestopt

Dat er iets moet gebeuren aan het aantal steekincidenten, daar was iedereen het wel mee eens. Wel waren de partijen nog verdeeld over de manier waarop dat moet gebeuren. Ook binnen de driehoek (burgemeester, justitie, politie) 'is de discussie nog niet afgerond', liet Halsema weten. 

Zelf ziet de burgemeester weinig in preventief fouilleren, zo vertelde ze eerder al. 'In Amsterdam is het juist de politie geweest die een aantal jaar geleden gezegd heeft dat de effectiviteit van preventief fouilleren niet groot genoeg was. En daarom is men ermee gestopt.'

Etnisch profileren

Toch wilde Paauw, die in 2019 aantrad als hoofdcommissaris, in eerste instantie het onderwerp weer op de kaart zetten. Volgens hem werd preventief fouilleren misschien wel te snel geassocieerd met etnisch profileren. 'Maar preventief fouilleren selecteert juist niet', vond hij. 

Quote

'Er wordt wel degelijk etnisch geprofileerd. Daar kunnen wij niet omheen en dat willen we ook niet'

Frank Paauw, hoofdcommissaris

2.0 versie

Ook daar kwam Paauw vandaag toch wel een beetje op terug. Hij gaf in elk geval aan zich zorgen te maken over dit fenomeen. 'Er wordt wel degelijk etnisch geprofileerd. Daar kunnen wij niet omheen en dat willen we ook niet.'

De politiechef liet daarom weten de voorkeur te geven aan een '2.0 versie' als het om fouilleren gaat. 'Want we hebben niks aan methodieken die de kans op etnisch profileren wellicht vergroten.' 'Kan het woord 'preventief' daarin dan niet meteen helemaal geschrapt worden, om verwarring te voorkomen?', vroeg raadslid Femke Roosma (GroenLinks) zich daarop af. Ze verzocht de driehoek daarom om een nieuwe terminologie te bedenken. 

Flexibele acties

Dat zegde Paauw nog niet meteen toe. Wel zei hij te overwegen om het woord niet meer te gebruiken. Daarnaast sprak Halsema in elk geval liever van 'gerichte flexibele kleinschalige acties om wapengebruik onder jongeren een halt toe te roepen'.

'Dat zou je fouilleren 2.0 kunnen noemen', zei ze met een glimlach naar Paauw. Maar hoe deze '2.0 versie' er nou precies uit komt te zien, bleef ook vandaag nog erg onduidelijk.

'Machete op bol.com'

Zo liet de burgemeester weten de problemen eerst ook nog landelijk te willen bespreken. 'In een brief kondigde de minister aan dat hij in gesprek wil gaan met meerdere burgemeesters over steekwapens', zei ze. 'Tijdens dat gesprek wil ik ook de rol van bedrijven aankaarten.'

Halsema doelde daarmee op een voorbeeld van raadslid Sheher Khan (DENK), die vertelde 'met drie knoppen een machete op bol.com' te kunnen bestellen. Hij hoefde daarbij zelfs zijn geboortedatum niet door te geven. 

Quote

'Ik vind het volkomen logisch dat je niet dametjes van 83 jaar gaat controleren op messen'

Annabel Nanninga (Fvd)

'Die messen zijn er niet om boterhammetjes te smeren'

'Die messen zijn er niet om boterhammetjes te smeren', benadrukte Annabel Nanninga (FvD) nog. Het raadslid is juist wél voor preventief fouilleren, zo liet ze meerdere keren blijken. Nanninga vertelde het dan ook 'volkomen logisch te vinden dat je niet dametjes van 83 jaar gaat controleren op messen'. 

Brief

Toch kwam een echt inhoudelijke discussie uiteindelijk niet op gang. Daarvoor waren de plannen nog te weinig concreet. De burgemeester beloofde daarom tot slot om op korte termijn een brief aan de gemeenteraad te schrijven, waarin de exacte maatregelen duidelijk uiteen gezet moeten worden.