Het geheim van de beste boerenkoolstamppot ontrafeld
Laura de Grave rijdt voor het programma Lekker Lokaal door Nederland op zoek naar de beste lokale gerechten. Vandaag proeft ze de specialiteit van chef-kok Gerhard Flantua: stamppot met verse boerenkool. Zijn recept bestaat vrijwel volledig uit Flevolandse ingrediënten.
Met zijn handen steekt Flantua een hap stamppot in zijn mond. ,,Die producten uit Flevoland geven het een aparte smaak’’, zegt hij trots. Vooral de walnoten en de ‘crunch’ van de kappertjes maken zijn gerecht anders dan andere versies van dit oer-Hollandse gerecht.
Boer Ronald Herbert laat vervolgens zien waar het allemaal begint: bij de boerenkool op het land. ,,Boerenkool is een wintergroente die twee verschillende soorten kent: de maai- en de plantboerenkool’’, legt Herbert uit. ,,De plantboerenkool wordt geoogst van september tot en met half maart. Per dag oogsten we ongeveer 7000 kilo.’’
Na de oogst waagt De Grave zelf een poging om de verse stamppot met boerenkool, aardappelen, kappertjes en walnoten van chef-kok Flantua te bereiden. Degenen die houden van een stukje vlees, kunnen aan het gerecht ook nog spek toevoegen.
In de onderstaande video maakt Laura de Grave de beroemde stamppot met louter lokale producten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
consumentenbond
80 verschillende airfryers getest: dit is de beste
-
Consumentenbond
67 koffiecupmachines getest en dit zijn de beste: ‘De cappuccino mag er zijn’
Gemak dient de koffiedrinker: met een koffiecupmachine is het heerlijke zwarte goud slechts één druk op de knop van je verwijderd. Maar welk model biedt het meeste comfort voor de beste prijs? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMvoor jou geproefd15
De magere kwark uit deze supermarkt wint onze test: 'Zo hoort kwark te smaken’
Kwark is een goede eiwitbron, bevat vitamines B en calcium en relatief weinig calorieën. Perfect voor wie dit nieuwe jaar wat kilootjes wil verliezen maar geen honger wil lijden. Drie experts proefden twaalf merken magere kwark uit de supermarkt en gaven hun oordeel. ,,Een mooie stevige structuur met een ietwat zure nasmaak.’’ -
PREMIUM
Deze inkomsten moet je opgeven bij de belastingaangifte: ‘Risico op boetes’
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2023. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: welke inkomsten moet je opgeven? -
PREMIUM
Onervaren afwasser Daniel (32) blufte zich tot chef in sterrenrestaurant: ‘Alles opgegeven om te koken’
Als lastige leerling ging hij van school naar school, totdat de 17-jarige Daniel als afwasser in de keuken van een restaurant belandde. Het was liefde op het eerste gezicht met het horecaleven. Toen hij solliciteerde bij sterrenrestaurant Inter Scaldes was hij eerlijk. ,,Ik kan niks, maar ik wil heel graag”, blufte hij zich naar binnen. Anno 2024 jaagt hij zijn droom na en wil hij zijn eigen ster.Delft
-
Nederlanders eten maar weinig groente bij ontbijt en lunch
-
-
-
Nederlandse patatzaak in China sluit deuren vanwege corona: ‘Het is een ramp’
Vorig jaar opende Amsterdammer Edwin den Hartog (40) een patatzaak in Sjanghai. Door het coronavirus moest Royal Patat zijn deuren sluiten. -
‘Van het geld dat je bij verstopping aan een loodgieter uitgeeft, kun je voor de rest van je leven frituurvet kopen’
Frituurvet door de plee, doortrekken en weg ermee? Nee! De vervelende eigenschap van bakvet is dat het eenmaal gestold aan de binnenkant van de leidingen gaat zitten, en dat vervolgens alles eraan blijft plakken. ,,Van wat je bij een verstopping thuis kwijt bent aan een loodgieter, kun je waarschijnlijk voor de rest van je leven frituurvet kopen.’’
-
eigen tuin eerst
Met deze vergeten planten kun je ook zonder tuin tuinieren
-
PREMIUM
Dol op Milka, Côte d’Or en Toblerone? Dat gaat je waarschijnlijk later dit jaar veel geld kosten
De prijs van cacao schiet als een raket omhoog. Op de beurs van New York is de prijs voor het eerst boven de 10.000 dollar per ton uitgekomen, een verviervoudiging vergeleken met vorig jaar, uit vrees voor tekorten. De prijsstijging van het paaseitje blijft beperkt, maar de chocoladeletter wordt wel veel duurder. Zo zit dat. -
-
PREMIUM
Is dit dé oplossing tegen voedselverspilling in de horeca? ‘100 kilo weggooien is 700 euro in de afvalbak’
Utrecht