RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Arrestatie 6-jarige Kaia niet uniek: jaarlijks duizenden kinderen opgepakt in VS

De 6-jarige Kaia wordt afgevoerd door een politieman. Beeld © Smith and Eulo Law Firm

Een 10-jarige jongen die werd gearresteerd omdat hij een bal in het gezicht van een kind gooide of een 7-jarige die werd geboeid omdat hij weigerde naar het kantoor van de schooldirecteur te gaan; de arrestatie van een 6-jarig meisje in Florida vorig jaar is geen uitzondering.

Deze week ontstond ophef nadat camerabeelden werden vrijgegeven (zie onderaan artikel) waarop te zien is hoe de 6-jarige Kaia Rolle wordt opgepakt en afgevoerd. De bodycam van een politieman toonde hoe het kind huilend en smekend om genade wordt meegenomen. Met haar handen vastgebonden achter haar rug werd ze naar een politiebusje gevoerd.

'Mini-volwassenen'

Dat zo'n jong meisje wordt gearresteerd in de VS, is niet uitzonderlijk. Hoewel het aantal arrestaties van kinderen onder de 10 volgens nieuwszender ABC afnam van 6.458 in 2014 tot 3.501 in 2018, worden nog altijd duizenden kinderen per jaar gearresteerd. Sinds 2013 zijn het er meer dan 30.000.

Bovendien werden volgens data van de FBI bijna 270.000 kinderen tussen de 10 en 12 jaar oud gearresteerd. Alle kinderen worden behandeld als 'mini-adults', mini-volwassenen. Dat heeft onder meer te maken met de opleiding van politieagenten, meldt ABC News. Die leren niet hoe ze moeten omgaan met kinderen. 

Agent
Lees ook:
Agent VS arresteert huilend 6-jarig meisje: 'Help, alsjeblieft!'

Lisa Thurau, hoofd bij non-profitorganisatie Strategies for Youth, noemt het aantal arrestaties 'belachelijk'. Tegen ABC zegt ze: "Als we kinderen op deze manier behandelen, kunnen we beter heel goed nadenken wat de gevolgen zijn, vooral als we op deze manier proberen het geweld te stoppen. Dit veroorzaakt het juist, en het verzwakt de band van kinderen met school." 

Minimumleeftijd

Regels over het arresteren van kinderen verschillen in de Verenigde Staten per staat. In Florida, waar Kaia door de politie werd meegenomen, staat de wet het toe om een kind te arresteren. 

Sommige staten hebben regels dat alleen kinderen van 11 jaar of ouder gearresteerd kunnen worden. 24 staten hebben geen regels over hoe oud een kind moet zijn. 

Amerikaanse
Lees ook:
Amerikaanse agent ontslagen na arrestatie kinderen (6 en 8)

De kinderen worden niet alleen gearresteerd voor relatief onschuldige incidenten, meldt ABC. In 2018 werden 155 kinderen jonger dan 10 jaar opgepakt voor wapenbezit, 22 voor verkrachting, 11 voor diefstal, 56 voor brandstichting en 289 voor diefstal, onder wie 15 voor voertuigdiefstal. 

Grote gevolgen

Hoe dan ook, het boeien van kinderen kan sowieso grote gevolgen hebben, zegt Karol Mason van het John Jay College of Criminal Justice.

Volgens hem is er onderzoek gedaan naar het effect van het boeien en arresteren van een 7-jarige. "Gaat dit kind in de toekomst zeker in het strafrechtsysteem belanden? Nee. Maar vergroot het de kans dat dat gebeurt? Ja."

De veelbesproken video: