RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Inhoudelijke behandeling zaak-Ridouan Taghi pas volgend jaar

Beeld van Ridouan Taghi voor zijn arrestatie in 2020. Beeld © Nieuwsuur

Het liquidatieproces Marengo rond Ridouan Taghi zal niet eerder dan begin volgend jaar inhoudelijk behandeld worden. "Aanvankelijk dachten we dat eind dit jaar wel zou kunnen, maar dat lijkt iets te optimistisch", verklaarde het Openbaar Ministerie vanochtend tijdens een zogenoemde pro-formazitting.

Het OM doet momenteel nog onderzoek naar meer recente feiten waar Taghi mogelijk bij betrokken is, zoals bijvoorbeeld de moord op advocaat Derk Wiersum die kroongetuige Nabil B. bijstond. Waarschijnlijk zal dit geen deel uit gaan maken van Marengo, maar een nieuw proces worden. Het OM kan nog niet inschatten wanneer deze onderzoeken klaar zijn.

Zeventien verdachten

Marengo draait om een reeks liquidaties en pogingen daartoe in de onderwereld. Naast hoofdverdachte Taghi, zijn er nog zestien verdachten.

In de zaak heeft kroongetuige Nabil B. tientallen belastende verklaringen over Taghi en andere verdachten afgelegd. In ruil daarvoor heeft het OM hem een gehalveerde strafeis toegezegd. B. (32) wordt verdacht van betrokkenheid bij twee liquidaties en bij twee pogingen daartoe. Hij kan wat het OM betreft voor deze feiten een straf van 12 jaar (in plaats van 24) tegemoet zien.

Discussie

Tijdens verhoor van B. is discussie ontstaan waarover hij wel en niet moet verklaren. Het OM wil dat de rechtbank daar een beslissing over neemt. B. is namelijk niet alleen getuige, maar ook verdachte. In die hoedanigheid heeft hij het recht om te zwijgen, omdat een verdachte niet hoeft mee te werken aan zijn eigen veroordeling. Een getuige kan zich beroepen op het zogeheten verschoningsrecht. Dat dient onder meer om een getuige niet te dwingen naasten te belasten.

Advocaten
Lees ook:
Advocaten kroongetuige 'zo lang mogelijk' anoniem, spreken via stemvervormer