Margarita Simonyan

-
M-simonyan.livejournal, Vertaald door Tom Winter

Margarita Simonyan ...

Een BBC-nik vroeg me:
- Onder de 150 miljoen Russen is er echt niemand beter dan Poetin? Hoe valt het te begrijpen dat u opnieuw op hem zou stemmen?
Ik heb hem uitgelegd in de trant van:

- Om dit te begrijpen, moet je hier vóór Poetin hebben gewoond. Stel je het eens voor, je leeft in een land waar al lang een burgeroorlog gaande is, waar geen einde aan komt en geen einde in zicht komt. Waar een crisis zojuist is toegeslagen, die al je spaargeld weer teniet heeft gedaan.

Waar iedereen begrijpt dat er geen einde komt aan Tsjetsjenië, en waar er Dagestan, Ingoesjetië en zelfs Adygeya en dan Tatarstan zijn plaatsvinden, totdat we volledig uiteenvallen in kwelling, haat en bloed.

Waar mijn regionale gouverneur bijvoorbeeld de verkoop van ons Kuban-graan aan Moskou verbood, omdat Moskou weg zou gaan, ver weg, samen met de rest van Rusland.

Waar onze bloedige en definitieve ineenstorting onvermijdelijk is en er niets aan kan worden gedaan.

Waar maanden of zelfs jaren betaling van salarissen en pensioenen uitblijven. Waar elk jaar slechter is dan het vorige. Waar alle hoop al lang geleden is ingestort.

En dan komt er een man, en dit stopt allemaal. Oorlog, hopeloosheid, ineenstorting, het massaal en permanent uitblijven van betalingen.

Lonen, pensioenen groeien. In kleine stappen, maar groeiend. Hypotheken kunnen worden verkregen, nog nooit eerder gehoord, er zijn wat bankrekeningen met spaargeld, massaal TOERISME in het buitenland:

Niet pendelen naar Polen met koffers vol met alarmen, zoals mijn moeder bijvoorbeeld (met haar geavanceerde diploma's), maar liever op vakantie in Turkije. En dan naar Italië.

En in het algemeen, - zeg ik, ik ken niemand die hier niet veel beter zou leven onder Poetin dan vóór Poetin.

Het probleem is dat je ons leven vergelijkt met dat van jezelf. Maar wij vergelijken ons leven met ons eigen leven vóór Poetin.

En we begrijpen het: misschien zou het al die jaren met iemand anders beter gaan. Maar in feite was het erger, veel erger. Zou je het risico nemen met zo'n situatie?

"Wel welnu, inderdaad," zei de BBC-nik, "Begrepen. Ik zou het niet doen, denk ik. Bedankt voor het uitleggen."

Tot uw dienst!


Het originele artikel vindt u
hier.