RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Trump weerspreekt deskundigen: risico coronavirus VS 'zeer laag'

Trump spreekt over het coronavirus, met aan zijn zijde vicepresident Pence. Beeld © ANP

Volgens Donald Trump vormt het nieuwe coronavirus amper een gevaar voor de Verenigde Staten. Het risico voor zijn landgenoten is "zeer laag", zei de Amerikaanse president tijdens een persconferentie.

Volgens Trump zijn de juiste voorzorgsmaatregelen genomen en is de VS voorbereid "te doen wat nodig is", mocht het virus zich verder verspreiden. 

'Vraag is wanneer'

Hooggeplaatste overheidsfunctionarissen beweren juist het tegendeel. Volgens hen is het zeer waarschijnlijk dat het virus zich sneller onder Amerikanen zal gaan verspreiden. "De vraag is niet of het gaat gebeuren, maar wanneer het gaat gebeuren", sprak Nancy Messonnier, directeur van het aan de overheid verbonden ziektepreventiecentrum CDC.

Trump is het daar dus niet mee eens. De president noemt het juist "niet onvermijdelijk" dat zo'n scenario zich zal afspelen. 

De 6 belangrijkste vragen over het coronavirus

03:03
Wanneer is het coronavirus besmettelijk? En hoe voorkomt Nederland dat er net zoals in Italië een uitbraak komt? In deze video geeft het RIVM antwoord op zes van de meest prangende vragen over het coronavirus.

Een reisverbod voor Amerikanen naar andere landen waar het virus is opgedoken, is volgens Trump nog niet aan de orde. "Op het juiste moment zullen we dat wellicht doen", zei de president, die naar Italië en Zuid-Korea verwees als landen die "behoorlijk zwaar getroffen zijn" door het virus.

Vicepresident Mike Pence is door Trump aangesteld om de Amerikaanse bestrijding van het nieuwe coronavirus te leiden. In de VS zijn tot nog toe 59 besmettingen gemeld.

Wat
Lees ook:
Wat moet je doen als je denkt dat je het coronavirus hebt?