RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

China: corona-uitbraak is bij ons over hoogtepunt heen

Een verpleger meet de temperatuur van een coronapatiënt. Beeld © ANP

Het hoogtepunt van de coronacrisis in de Chinese provincie Hubei is voorbij. Dat zegt de Chinese ambassadeur in Nederland, Xu Hong. "De moeilijkste tijd is voorbij, de situatie daar wordt duidelijk beter."

De ambassadeur wees op de meest recente cijfers van nieuwe besmettingsgevallen. "Op het hoogtepunt had Hubei 3000 nieuwe gevallen per dag, dinsdag waren dat er nog maar 400."

'Bijna nul'

Maar ook in andere provincies buiten Hubei, waar de virusuitbraak begon, is het aantal nieuwe gevallen aanzienlijk minder, tot bijna nul, zei hij.

Dagelijkse dodental China opnieuw lager 

Het nieuwe coronavirus heeft gisteren in China aan 29 mensen het leven gekost, meldden de gezondheidsautoriteiten. Dat is het laagste aantal sterfgevallen in ruim drie weken tijd en 23 minder doden dan een dag eerder. Het aantal nieuwe besmettingen nam in een dag met 433 patiënten toe.

De ambassadeur stelt dat de sterk dalende lijn van nieuwe besmettingen is te danken aan de drastische, "ongekende" maatregelen die China heeft genomen tegen de uitbraak. Hubei, een belangrijke vervoersknooppunt in het land, werd compleet afgesloten van de buitenwereld.

In Europa

Tegelijkertijd gaat het in Europa nu juist de laatste dagen hard. In Italië is het aantal besmettingen gestegen tot bijna 400 en zijn er inmiddels twaalf mensen overleden. En de Duitse minister van Volksgezondheid stelde vandaag zich op te maken voor een epidemie in zijn land, omdat ze niet meer alle besmettingen kunnen traceren.

Verlaten winkels en lege kassa's: Italië in greep corona

01:22

In Nederland zijn nog altijd geen mensen gevonden die besmet zijn. Volgens minister Bruins zijn er ins ons land momenteel zo'n vijftig mensen getest. 

Wel is het risico dat er ook in Nederland besmettingen opduiken 'reëel'.

Minister
Lees ook:
Minister Bruins: 'drastische maatregelen ook hier niet uitgesloten'