Activist Michael Jacobs schuldig aan mishandeling, maar krijgt geen taakstraf

Michaël Jacobs (gemeente Amsterdam)

Pro-Israëlische activist Michael Jacobs is dinsdag door de Amsterdamse rechter schuldig bevonden aan mishandeling, maar krijgt geen straf omdat hij eerder al was veroordeeld tot een boete en een voorwaardelijke taakstraf. Jacobs moest voor de rechter verschijnen omdat hij de pro-Palestijnse demonstrant Gustav Draijer zou hebben mishandeld. In 2017 zou hij Draijer hebben geduwd, waarna die ten val kwam. Justitie eiste tevergeefs een voorwaardelijke taakstraf van twintig uur met een proeftijd van twee jaar. Mogelijk gaat Jacobs in hoger beroep.

Aangevallen door BDS
Tijdens de zitting gaf Jacobs toe dat hij Draijer aan zijn rugtas had getrokken waarna die ten val kwam. Volgens de pro-Israëlische activist, die geregeld op de Dam demonstreert, was hij in het nauw gedreven door demonstranten van de beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS). Zij hadden hem een duw verkocht en daarom moest hij zich wel verdedigen. “Door de eeuwen heen worden Joden geprovoceerd en zodra ze reageren roept men: zie je wel, Joden zijn agressief,” aldus ‘een zwaar geëmotioneerde’ Jacobs volgens het NIW. “Ik ben in elkaar getrapt, bespuugd en overgoten met vloeistoffen,” aldus de man.

Strafblad
Ook beklaagde de pro-Israël-demonstrant dat de getuige die de Officier van Justitie opvoerde niet integer was, omdat die volgens hem tot BDS behoort. De Officier zei hier geen aanwijzingen toe te hebben. De rechter besprak ook het strafbad van Jacobs. Zo is hij eerder veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van zestig uur met een proeftijd van twee jaar voor het beledigen van een ambtenaar en het plegen van mishandeling. Bij de rechter beklaagde de activist dat hij zeker veertig keer aangifte heeft gedaan, maar dat hij daarvan nog niets heeft gehoord.

Schuldig
Jacobs werd door de rechtbank schuldig bevonden voor het mishandelen van de pro-Palestijnse activist Draijer. Hij kreeg echter geen straf omdat hij al eerder is veroordeeld. Wel stelde de rechter dat hij de duw niet had hoeven verkopen, maar dat hij weg had kunnen gaan. Zo zou hij de confrontatie niet hebben hoeven zijn aangegaan. De Officier van Justitie had eerder al gezegd dat hij zich in dit soort omstandigheden beter kan inhouden. Jacobs zei erover na te denken om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

Heibel op de Dam
Al een paar jaar zijn er spanningen tussen pro-Israëlische en pro-Palestijnse activisten in Amsterdam. Het gaat om BDS’ers die antisemitische uitingen doen om hun punt te maken, zoals het gebruik van hakenkruisen en kakkerlakken. Ook wordt er soms anti-Joodse muziek gedraaid. Daar tegenover protesteert activist Jacobs nabij de BDS-demonstratie, soms met en zonder aanhangers. Hij staat voor de staat Israël en komt op voor het Joodse volk. Beide kampen staan elkaar naar het leven, hetgeen soms tot scheldpartijen of een handgemeen leidt.

Lees ook:
Partij van de Ouderen eist verbod op anti-Israëlische demonstraties op de Dam
De Ouderenpartij in de Amsterdamse gemeenteraad wil dat burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) de anti-Israëlische demonstraties op de Dam verbiedt. Voorvrouw Wil van Soest spreekt schande van de protesten op de Dam, die worden gehouden door aanhangers van de anti-Israëlische beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS)
.

Categorie:

Home » Nieuws » Activist Michael Jacobs schuldig aan mishandeling, maar krijgt geen taakstraf