RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Wat moet je doen als je denkt dat je het coronavirus hebt?

Desinfecterende middelen kunnen helpen ter preventie. Beeld © ANP

In Nederland zijn nu de eerste besmettingen met het coronavirus. Veel Nederlanders hebben vragen. Want hoe weet je nou of je griep hebt of het coronavirus? Wanneer bel je de huisarts en wat kun je doen om te voorkomen dat je het krijgt? Zeven vragen beantwoord.

1. Ik ben ziek. Heb ik griep of het coronavirus?

Ben je verkouden of heb je longklachten, maak je dan niet meteen zorgen dat je het coronavirus hebt. De kans is veel groter dat je gewoon griep hebt of een ander verkoudheidsvirus. Voor het coronavirus moet je in een risicogebied zijn geweest of contact hebben gehad met iemand bij wie het virus is vastgesteld.

2. Wanneer bel ik de dokter?

Als je koorts hebt, ten minste 38 graden, en ten minste één van de volgende verschijnselen: hoesten, kortademigheid of benauwdheid. En zelfs dat is eigenlijk niet genoeg. Zoals hierboven vermeld, moet je in een risicogebied zijn geweest of in contact zijn geweest met iemand bij wie covid-19 is vastgesteld.

3. Hoe moet je een mondkapje gebruiken?

01:54
Want wanneer moet je zo'n mondkapje dragen en welke moet je dan hebben?

Maak je je toch zorgen, ga dan niet bij de huisarts in wachtruimte zitten, maar vraag eerst een telefonisch consult aan. Mocht de huisarts je zorgen delen, dan komt diegene op huisbezoek.

4. Is het coronavirus ernstiger dan een gewone griep?

Dat lijkt nu niet zo. "Van de 100 mensen die besmet raken met het coronavirus, krijgt 80 van hen milde klachten. Bij 20 mensen is er een serieuzer ziektebeeld. Van die 20 krijgen 4 tot 5 mensen hele ernstige ziekteverschijnselen en daar overlijden 2 mensen aan. Dit is te vergelijken met een gewone griep", zegt Aura Timen, landelijk coördinator infectiebestrijding van het RIVM.

5. Wat kan ik doen om te voorkomen dat ik het krijg?

Om alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken tegen te gaan, gelden dezelfde maatregelen: was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes.

6. Hoe kun je het beste je handen wassen?

00:43
Microbioloog Rijkelt Beumer legt uit hoe je het beste je handen kunt wassen.

7. Wat gebeurt er als de ziekte opduikt?

Er ligt een draaiboek klaar met een 'pandemie-protocol'. In Nederland is het RIVM hiervoor verantwoordelijk, samen met de GGD's. Zodra sprake is van een pandemie, komen speciale quarantaineplekken waar besmette patiënten worden verzorgd. Ook komen er regels voor de behandeling van de patiënten en criteria voor wie in een ziekenhuis wordt opgenomen en wie niet. Zodra er een vaccin is, wordt vastgelegd wie dat als eersten gaan krijgen.

Bij het RIVM is nu een zogeheten Outbreak Management Team (OMT) aan het werk. Daarin zitten wetenschappers en gespecialiseerde artsen die veel weten over bestrijding van infectieziekten. Zij bespreken op welke manier een uitbraak moet worden aangepakt en geven advies aan het ministerie van Volksgezondheid voor de aanpak van de bestrijding.

Zijn wij in Nederland goed voorbereid op een mogelijke corona-uitbraak?

00:46
Viroloog Ann Vossen vertelt aan tafel bij Jinek over mogelijke maatregelen zodra het coronavirus in Nederland opduikt.