RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Syrisch meisje dat bombardementen weglachte, mag in Turkije wonen

Salwa en haar vader. Beeld © AFP

Het Syrisch meisje Salwa, dat wereldwijd bekend werd vanwege een video waarin ze samen met haar vader lacht elke keer als er een bom inslaat, mag met haar familie in Turkije wonen. Dat meldt het Turkse staatspersbureau AA.

De vader wilde voorkomen dat zijn 3-jarige dochter trauma's opliep door het oorlogsgeweld in haar woonplaats Idlib, en leerde haar daarom om de bombardementen weg te lachen.

Dat Turkije het gezin nu binnenhaalt, is volgens Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens opmerkelijk: "Het is absoluut een publiciteitsstunt. Turkije wil laten zien dat het in deze oorlog aan de goede kant staat, dat het mensen probeert te helpen."

Salwa (3) hoort dagelijks bommen vallen

02:00
Het filmpje ontroert veel mensen: de 3-jarige Salwa, die samen met haar vader schaterlacht als ze een bombardement hoort.

Op dit moment zijn een miljoen inwoners uit Idlib op de vlucht. Turkije heeft de grenzen gesloten, omdat het land al 3,4 miljoen Syrische vluchtelingen heeft opgenomen.

Beeldvorming

Dat Salwa en haar familie nu wel naar binnen mogen, heeft volgens Koens veel te maken met beeldvorming: "Daar kun je heel cynisch over zijn, maar ik weet niet of dat moet. Ieder gered mens is er één. Turkije heeft dit vaker gedaan. Drie jaar geleden vroeg de moeder van een meisje van zeven jaar uit Aleppo om hulp. Dat ging de hele wereld over. Het hele gezin is door Turkije opgehaald en was een paar dagen later te gast op het paleis bij Erdogan."

Tienduizenden
Lees ook:
Tienduizenden Syriërs op de vlucht na zware bombardementen Idlib

Koens verwacht dat de familie van Salwa ook snel een uitnodiging kan verwachten. "Ik denk dat ze een versneld traject krijgen voor een verblijfsvergunning. Er zal wel goed voor ze gezorgd worden. In dat opzicht is Turkije wel te prijzen. Andere landen doen het niet. In Idlib zitten 3 miljoen onschuldige mensen als ratten in de val. Turkije is het laatste land dat daar nog iets aan probeert te doen."

Dankbaar

Salwas vader is volgens het Turkse staatspersbureau dankbaar dat zijn dochter nu naar school kan. "Ik hoop dat er een einde kan komen aan het conflict in Syrië, zodat we weer terug kunnen", zegt hij.