RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nieuws

Onrust groeit op Griekse eilanden om overvolle kampen

Kinderen in kamp Moria op Lesbos. Beeld © AFP

Groeiende onrust op de Griekse eilanden, waar het aantal migranten dat vastzit in opvangkampen explosief is gestegen. Officieel is er plek voor ruim 6100 migranten, maar er zitten nu zeker 38.000 mensen. De lokale bevolking komt steeds meer in opstand.

Athene wil op Lesbos en Chios nieuwe, gesloten opvangcentra bouwen. Die moeten de huidige, open opvangcentra op termijn vervangen. Migranten kunnen dan niet langer 's avonds uit het kamp lopen.

Confrontatie

Veel eilandbewoners zijn faliekant tegen de bouwplannen. Zij vrezen dat de nieuwe centra alleen nog maar voor meer migranten zullen zorgen. In plaats daarvan eisen zij dat de tienduizenden migranten die nu al vastzitten, worden overgeplaatst naar het Griekse vasteland. Vanochtend kwam het tot een confrontatie tussen de politie en de bewoners van Lesbos en Chios.

Ondertussen verslechtert de situatie in de bestaande kampen. Het grootste kamp Moria, op Lesbos, huisvest nu zo'n 19.500 mensen, onder wie veel kinderen.

Een enorme toename, vergeleken met vorig jaar. Toen zaten er zo'n 4900 mensen vast en ook toen was het kamp overvol: officieel is er in Moria plaats voor 2840 migranten.

Hulpvoorziening onder druk

De hulpvoorziening staat daardoor onder een enorme druk, meldt VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR deze week. Medisch specialisten kunnen volgens UNHCR alleen nog maar de meest urgente gevallen helpen. Ook zijn er geregeld rellen rondom de kampen, met dit jaar twee doden als gevolg, en wordt een enkel toilet gedeeld door honderd mensen, zo schrijft de organisatie.

Moeder
Lees ook:
Moeder en kinderen omgekomen bij aangestoken brand migrantenkamp Lesbos

Ook afval is een groeiend probleem. Iedere dag brengt een ingehuurd cateringbedrijf voorverpakte maaltijden langs, waarvoor migranten uren in de rij staan. Het plastic blijft achter in de modder. "De omstandigheden zijn onacceptabel", aldus VN-commissaris Filippo Grandi.

Om warm te blijven worden tussen de zelfgebouwde tenten vuurtjes gestookt, waarvoor de omringende olijfbomen worden gekapt. Hier en daar hebben migranten ondergrondse ovens gefabriceerd, zodat ze zelf brood kunnen bakken. Het vuur brengt risico's met zich mee: in september kwamen in Moria door brand een vrouw en kind om het leven.

Terugsturen naar Turkije

Bewoners zien de migranten het liefst zo snel mogelijk vertrekken. Naar het Griekse vasteland, of terug naar Turkije. Maar dat laatste gebeurt weinig.

Sinds april 2016 zijn ruim 2000 geweigerde asielzoekers naar Turkije overgeplaatst, het merendeel Pakistanen. Ter vergelijking: er kwamen alleen al sinds 2017 ruim 160.000 migranten aan. Ook ambitieuze plannen om migranten over Europa te verdelen zijn hopeloos mislukt.

Rosa helpt vluchtelingen op Lesbos: 'We moeten keihard doorwerken'

02:21
In september vorig jaar waarschuwde de 25-jarige Rosa Duran al voor de slechte omstandigheden in Moria. Toen zaten er 13.000 migranten in het kamp, nu dus bijna 20.000.

Nieuwe migratieplannen

EU-commissaris Ylva Johansson van migratie wil daarom een nieuw Europees asielakkoord proberen te sluiten, maar ze spreekt nog niet over een algehele crisis.

"Ook al is er een toename in het aantal aankomsten in Griekenland, (…) we zien minder aankomsten binnen de Europese Unie dan vele jaren eerder. We zijn niet in een crisis", zei ze vorige maand in het Europees Parlement. "Maar de 40.000 mensen op de eilanden zitten wel in crisis", voegde ze er aan toe. Een oplossing is voor hen nog niet in zicht.

Woedende Griekse eilandbewoners

01:25