Direct naar artikelinhoud
Volksmarsen

Auto rijdt in op carnavalsvierders in Duits dorp, veel kinderen gewond

Hulpdiensten ter plekke in het Duitse Volkmarsen, waar een personenauto inreed op een carnavalsoptocht.Beeld REUTERS

In Volkmarsen is een bestuurder met opzet ingereden op een optocht. Onder de gewonden bevinden zich veel kinderen.

Aan Rosenmontag, het hoogtepunt van het carnavalsseizoen in het Duitse Rijnland, kwam abrupt een einde toen een 29-jarige bestuurder inreed op een parade in het dorp Volkmarsen. Meer dan dertig mensen raakten gewond, onder wie veel kinderen. Een aantal van de getroffenen is zwaargewond en wordt behandeld in naburige ziekenhuizen.

Op beelden is te zien hoe achter de zilverkleurige Mercedes van de dader een kapotgereden kinderkar, bierflesjes en een roze kinderparaplu kriskras over straat liggen. Toeschouwers in kleurrijke, zelf-genaaide kostuums lopen onthutst rond, de brandweer rent tussen hen door.

Gewonde kinderen

Ooggetuigen verklaarden aan lokale media dat de bestuurder rond kwart voor drie ’s middags richting de parade reed, gas gaf en dertig meter de ­menigte in reed. Districtsbeheerder Reinhard Kubat zei tegen het Duitse Bild: “Het was een prachtige processie en net toen de stoet op zijn einde liep, zag ik plotseling blauwe lichten en hoorde ik sirenes. Mensen kwamen huilend naar me toe. Er waren vooral gewonde kinderen op straat, maar ook ouderen.”

De dader werd meteen na het incident gearresteerd en in het ziekenhuis behandeld voor zijn verwondingen. Volgens het ministerie van binnenlandse zaken in de deelstaat Hessen kon hij in de vroege avond nog niet verhoord worden.

De politie verklaarde eerder dat de bestuurder met opzet de menigte in reed, maar ging nog niet uit van een politiek geïnspireerde daad. De man, die uit de regio komt, zou niet bekend staan als een politieke of religieuze extremist.

Toch sluit het deelstaatsministerie een politiek motief nog niet uit. Volgens het Duitse weekblad Der Spiegel was de dader dronken.

Vieringen afgelast

Het incident komt als een schok in Duitsland, dat nog niet bekomen is van de rechts-extremistische aanslag op twee shisha-lounges afgelopen week in dezelfde deelstaat. Die aanslag was gericht op mensen met een migratie-achtergrond en leidde tot felle kritiek op de veiligheidsdiensten, die blind zouden zijn voor dreigingen van uiterst-rechts.

Na de gebeurtenissen in Volk­marsen, dat bekendstaat om zijn volkslegendes, zijn de vieringen in de hele deelstaat Hessen afgelast. In het dorp zijn noodhulpverleners aanwezig om kinderen en ouders te ondersteunen.