Ads Top

Natuur als buffer tegen klimaatverandering

Gebieden waar natuurlijke processen de ruimte krijgen kunnen dienen als buffer tegen klimaatverandering. Sinds 2008 werkt de coalitie Natuurlijke Klimaatbuffers aan meer dan 70 projecten met zogenoemde ‘natuurlijke klimaatbuffers’.

Uit een tussentijdse evaluatie van Wageningen Environmental Research (WENR) blijkt een groot potentieel voor de natuurlijke klimaatbuffer, maar deze optie wordt nog niet standaard meegenomen in planvorming.

Volgens WENR heeft het concept ‘natuurlijke klimaatbuffer’ een groot potentieel, maar wordt het nog niet altijd meegenomen in planvorming. WENR evalueerde de werking van natuurlijke klimaatbuffers en hoe deze aanpak als standaardoptie ingebed kan worden in ruimtelijk beleid en in water- en natuurbeheer. De resultaten illustreren dat natuurlijke oplossingen kunnen bijdragen aan klimaatadaptatie. Te denken valt aan vooroevers bij dijken, kwelderherstel, zandsuppleties, piekwaterberging rondom steden en de uiterwaarden van rivieren.

Het inbedden in planprocessen komt intussen steeds meer op stoom. Provincies en waterschappen werken op verschillende plekken samen met natuurorganisaties aan planalternatieven.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.