main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 23 februari 2020 — 13:05

VVD-prominent Hans Wiegel over coalitieonderhandelingen Brabant: ‘Kiezers hebben altijd gelijk’

In Brabant willen de VVD en CDA nog steeds praten nog steeds met Forum voor Democratie over een coalitie in Brabant. “Kiezers hebben altijd gelijk”, stelt VVD-prominent Hans Wiegel in WNL op Zondag.

Wiegel was bij de coalitieonderhandelingen betrokken als informateur in Zuid-Holland. Hij vond dat Forum voor Democratie als verkiezingswinnaar een plek in het provinciebestuur zou moeten krijgen. Dat is niet doorgegaan, omdat de ChristenUnie/SGP het niet zag zitten om in zee te gaan met FvD.

De VVD, FvD en CDA komen één zetel tekort voor een meerderheidscoalitie. Daarom wordt op dit moment gekeken naar Lokaal Brabant, 50PLUS en ChristenUnie/SGP.

‘Dit gaat op landelijk niveau consequenties hebben’

Wiegel is hoopvol gestemd over de gesprekken in Brabant. “Stel je voor dat ze het eens worden? Dat gaat een keer op landelijk niveau consequenties hebben. Forum voor Democratie is net zo groot als de VVD en het CDA.”

Zakenvrouw Annemarie Jorritsma, tevens te gast bij WNL op Zondag was informateur in de provincie Flevoland. Een coalitie met Forum voor Democratie bleek niet haalbaar nadat de PvdA afhaakte. Jorritsma is van mening dat landelijke issues geen rol moeten spelen in de provincie. “De provincie moet je bij de provincie houden.”

LEES OOK: CDA-leider houdt samenwerking met FvD in Brabant niet tegen

Eerder liet CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma weten een eventuele samenwerking met Forum voor Democratie in het provinciebestuur van Brabant niet tegen te houden.

Ook een landelijke samenwerking met de partij van Thierry Baudet sluit de christendemocraat niet uit, al wil hij niet te veel op de zaken vooruit lopen. “We zitten nog midden in een kabinetsperiode. Er is nog heel veel te doen. Er liggen grote vraagstukken op het gebied van volkshuisvesting en demografie”, aldus Heerma.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer