RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Ryanair-baas: 'Controleer moslimmannen strenger, daar komt het gevaar vandaan'

Inchecken bij Ryanair Beeld © EPA

Moslimmannen moeten op luchthavens strenger worden gecontroleerd. "Dat is waar het gevaar vandaan komt", zegt Michael O'Leary, de topman van luchtvaartmaatschappij Ryanair.

"Wie plegen de bomaanslagen? Dat zijn vrijgezelle mannen die alleen reizen", zegt hij in een interview met The Times. "En het zijn doorgaans moslimmannen. 30 jaar geleden waren het de Ieren. Als dat is waar het gevaar vandaan komt, dan pak je dat aan."

Families met jonge kinderen zouden volgens O'Leary juist niet gecontroleerd moeten worden omdat er 'nul' kans bestaat dat zij aanslagplegers zijn.

'Schaamteloze discriminatie'

De uitspraken kwamen O’Leary direct op kritiek te staan. Een woordvoerder van de Britse Moslimraad noemt het teleurstellend dat de topman van een grote luchtvaartmaatschappij 'zo schaamteloos zijn klanten discrimineert'.

Parlementariër Khalid Mahmood van de linkse Labourpartij klaagt dat O’Leary racisme aanmoedigt. "In Duitsland doodde een witte persoon deze week acht mensen. Moeten we witte mensen gaan profileren om te kijken of ze fascisten zijn?"

Spaanse
Lees meer
Spaanse rechter: toeslag handbagage Ryanair is 'misbruik'

Betalen voor toiletbezoek

De topman van Ryanair komt wel vaker met omstreden voorstellen. Hij heeft in het verleden onder meer voorgesteld om passagiers tijdens vluchten te laten betalen voor het gebruik van het toilet.

Ryanair
Lees meer
Ryanair in top 10 grootste vervuilers: 'Belasting op luchtvaart nodig'

Reactie Ryanair:

Volgens Ryanair klopt het niet wat The Times schrijft en zou er geen oproep zijn geweest om bepaalde groepen of mensen extra te controleren. "Michael riep alleen maar op tot effectievere veiligheidscontroles om af te komen van de onnodig lange rijen voor alle passagiers bij de controle op luchthavens." Aan degene die zich beledigd voelt door deze 'inaccurate nieuwskop' biedt hij 'zijn oprechte excuses' aan, staat in de Ryanair-verklaring.