zaterdag 22 februari 2020

Klimaatontkennen doe je zo

Dat klimaatontkenners zich graag roeren op sociale media, is nauwelijks meer een geheim. Maar nu blijkt uit onderzoek van Brown University dat zeker een kwart van de berichtjes op Twitter door bots worden verspreid. Natuurlijk om de indruk te wekken dat een grote groep mensen niet gelooft in klimaatverandering.

Bots zijn robotprogramma's die zoveel mogelijk berichtjes posten. Je moet bots zien als een megafoon, zegt professor Emilion Ferrera tegen de BBC.

Het blog Follow the Money onthulde deze week dat de Nederlandse klimaatscepticus Frits Böttcher, mede-oprichter van de Club van Rome, tussen 1989 en 1998 meer dan een miljoen gulden van Shell en andere (Nederlandse) multinationals ontving met als doel twijfel te zaaien over klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Het blog baseert zich op het persoonlijke archief van Frits Böttcher, dat sinds zijn overlijden in 2008 ligt opgeslagen in het Noord-Hollands Archief in Haarlem.

Böttcher beweerde in de media maar al te graag: het IPCC is politiek gedreven, CO2 heeft niet bijgedragen aan temperatuurstijgingen, de zeespiegel zal juist dalen in plaats van stijgen, en gezien de groei van de bevolking en het energiegebruik is het een illusie te denken dat een klimaatakkoord tot CO2-reductie zou kunnen leiden.

Voor klimaatscepticus Hans Laböhm, hoofdredacteur van het blog Climategate, was Böttcher een ‘inspirator’, die een opvolger in hem zag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten