RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Yeşim Candan

De nazi's zijn terug

Een aanslag op onschuldige, nietsvermoedende burgers is de lafste daad die je kunt verzinnen. Als haat door middel van een wapen op burgers wordt afgevuurd. Slachtoffers in Hanau zijn Duitsers van buitenlandse komaf, specifieker gezegd: moslims. De schutter was een Duitse nazi die een hekel had aan buitenlanders.

Hij was een nazi omdat hij geloofde in een superieur ras. Hij vond dat alle moslims uitgeroeid moesten worden omdat ze een inferieur ras zijn. Deze theorie maakt de weg vrij voor genocide.

'Sieg Heil' is aanwezig in het land van Angela Merkel, de bondskanselier die iedereen te vriend wil houden, zowel de vluchteling als de oer-Arische Duitser. Extreemrechts is nooit weggeweest uit Duitsland. Ik herinner me een aanslag op een Turks gezin in Mölln, begin jaren negentig. De slachtoffers, een Turkse vrouw van 51 en twee Turkse meisjes van 10 en 14, kwamen in de vlammen om. Ze werden levend verbrand. Terwijl de huizen brandden, ontving de politie een telefoontje met de boodschap ‘Heil Hitler'.

"Nazi's verdienen geen ruimte, geen vrijheid, geen democratie. We tolereren het in Europa ook niet als IS een podium krijgt."

Met name in Oost-Duitsland is het rechts-extremisme groot. Daar worden naziconcerten georganiseerd die duizenden mensen trekken. Merkel zou extreemrechts moeten verbieden. De haat tegen zwarten, Turken en Joden wordt gepredikt door 25.000 nazi's. Wandelende tijdbommen die ieder moment een aanslag kunnen plegen. We hebben het over het gevaar van IS-terroristen, maar Duitsland moet vooral ook de hand in eigen boezem steken. Doordat de nazi's niet worden bestraft, is de kans groot dat ze steeds meer aanhang krijgen. 

Nazi's verdienen geen ruimte, geen vrijheid, geen democratie. We tolereren het in Europa ook niet als IS een podium krijgt. Stel je voor dat IS-terroristen concerten zouden organiseren met 'Allahu Akbar'. Europese regeringsleiders gaan hand in hand om het terrorisme te bestrijden. Zo vastberaden als Europa tegen islamterreur optreedt, zo vastberaden moet het optreden tegen nazi's.

"Ik zou een enorm schuldgevoel verwachten. Daarom zou Merkel dit kankergezwel moeten bestrijden."

Joden en moslims zijn het doelwit van extreemrechtse terreur, in het land waar antisemitisme door de Tweede Wereldoorlog een bekend en beladen thema is. De open wond die Duitsland heeft aangericht. Ik zou een enorm schuldgevoel verwachten. Daarom zou Merkel dit kankergezwel moeten bestrijden.

Na de Tweede Wereldoorlog werd nog gezegd: "Wir haben es nicht gewusst." We moeten op Europees niveau, via het Europees parlement, alle nazi's verbieden. Eens kijken welke politici hiervoor gaan strijden? Nazi's verdienen geen democratie. Joden en moslims moeten in Duitsland hun handen ineenslaan, zodat Heil Hitler voor eeuwig wordt verbannen. Wir haben es gewusst. 

Tommy verkoopt kleren voor neo-nazi's en is politicus

Door de opkomst van rechtse partijen voelen Duitse neonazi's zich gesterkt. Correspondent Jeroen Akkermans maakte er in 2018 een reportage over.

Yeşim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.