Direct naar artikelinhoud
Aanslag Hanau

Moslims in Duitsland zagen Hanau al aankomen

Tijdens het vrijdaggebed bidden moslims in hanau ook voor de slachtoffers van het bloedbad in hun stad.Beeld AP

Islamitische organisaties in Duitsland zijn onthutst en boos door de aanslag in Hanau. Ze hadden ervoor gewaarschuwd.

De dag na de aanslag in Hanau is heftig voor Said Barkan, voorzitter van de Centrale Raad voor Moslims in de getroffen deelstaat Hessen. De aanslag raakt hem persoonlijk. Kennissen kwamen om, de neef van een vriend, vrienden van een ander.  

Op weg naar een bijeenkomst vertelt Barkan buiten adem aan de telefoon hoe hij al de hele dag de politiechef in Frankfurt probeert te bereiken: “Ik wil hem vragen of hij op z’n minst naar de moskeeën kan gaan voor het vrijdaggebed. Als symbolisch gebaar: wij beschermen onze moslims en minderheden.”

De gemeenschap is door de aanslag in diepe schok, maar geheel onverwacht kwam de aanval volgens Barkan niet. Vorige week nog werden twaalf rechts-extremisten opgepakt voor het plannen van aanslagen op tien moskeeën in Duitsland, die in een burgeroorlog moesten eindigen. Dat joeg mensen de stuipen op het lijf. “Ik kreeg veel telefoontjes met het verzoek de politie te vragen om bescherming voor onze moskeeën.” Er kwam geen reactie.  

Een dag na de aanslag klinkt luide kritiek: we hadden het nog zo gezegd, maar niemand wilde luisteren. De Turks-islamitische organisatie Milli Görüs is woest: “Ongelooflijk, dat we na elke ‘nooit meer’ wel beter weten, omdat politici en veiligheidsautoriteiten geen lessen leren en overgaan tot de orde van de dag.” Milli Görüs noemt het ‘armoe’ dat niets is gedaan met het onderzoek naar de neonazigroep NSU, die tussen 2000 en 2007 verschillende aanslagen en bankovervallen pleegde waarbij tien mensen om het leven kwamen. 

Ook politie en justitie zijn verantwoordelijk volgens religieuze organisaties. De president van de Centrale Raad voor Joden in Duitsland, Josef Schuster: ‘Te lang is het gevaar van groeiend rechts-extremisme gebagatelliseerd en verwaarloosd. Bovendien lijken politie en justitie vaak een zwakke plek in hun rechteroog te hebben.” Dat verwijst naar ultra-rechtse sympathieën binnen de veiligheidsautoriteiten. Sommigen vragen zich af hoe serieus de binnenlandse geheime dienst extreem-rechts nam onder leiding van chef Hans-Georg Maassen, die in 2018 opstapte nadat hij klopjachten op mensen met een niet-Duits uiterlijk in Chemnitz wegwuifde.

Een jaar geleden is een extreem-rechtse cel bij de politie opgerold, die verantwoordelijk zou zijn voor een dreigbrief aan een advocaat. Een vorige week opgepakte rechts-extremist werkte bij de politie. “Het zou oneerlijk zijn om de hele politie de schuld te geven”, zegt Barkan. “Maar zelfs als het een kleine groep is, geeft het ons het gevoel dat zij die ons moeten beschermen ons ook aan kunnen vallen.”

De symbolische bescherming voor moslims in Hanau komt er nu wel. Tijdens het vrijdaggebed laat de politie zien dat zij er is om de minderheden in Duitsland te beschermen. Maar moskeeën krijgen vooralsnog geen permanente bescherming. Barkan probeert sterk te zijn: “Het is geen oplossing om bang te zijn voor nazi’s. We moeten samen het klimaat van haat bevechten. Ik hoop dat politici nu wakker worden.”

Correctie 22-2: in een eerdere versie van dit artikel stond te lezen dat de NSU ‘rond de 2000' mensen vermoordde. Dit klopt niet. Bedoeld werd dat de neonazi-groepering rond het jaartal 2000 mensen vermoordde. Dit is gecorrigeerd, de NSU pleegde tussen 2000 en 2007 tien moorden. 

Lees ook:

‘Duitsland heeft een groeiend rechts-extremistisch probleem’

Het rechts-extremisme is een groeiend probleem in Duitsland, betoogt hoogleraar en terrorisme-expert Barbara Manthe.