RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Tech

'Google verhuist Britse data naar VS, weg van strenge EU-wet'

Beeld © AFP

Nu het Verenigd Koninkrijk uit de EU is, zou Google de data van Britse gebruikers naar de VS willen verplaatsen. De gegevens vallen dan niet langer onder de strengere Europese privacywet.

Dat zeggen drie ingewijden tegen Reuters. De data van Britse gebruikers werden tot de Brexit beschermd door de privacywet AVG, de meest uitgebreide privacyregelgeving ter wereld. Als de gevoelige informatie van miljoenen Britten naar de VS wordt verplaatst, kan die onder meer makkelijker worden geraadpleegd door de Britse autoriteiten.

Data verhandelen

Tot nu toe werden Britse gegevens in Ierland bewaard, waar Google net als veel andere Amerikaanse techbedrijven zijn Europese hoofdkwartier heeft. Google zou de data uit Ierland weghalen omdat het onduidelijk is of het Verenigd Koninkrijk de AVG blijft hanteren, of andere privacyregels opstelt.

Het Verenigd Koninkrijk en de VS overleggen over een nieuw handelsverdrag, nu de Britten op eigen benen staan. De toegang tot data van Britse burgers die in Amerika staat opgeslagen, kan één van de punten van onderhandeling zijn. De VS kent in tegenstelling tot de EU één van de zwakste beschermingen van burgerprivacy. De Britse overheid zou dan makkelijker bij data over zijn burgers kunnen, dan onder de AVG.

'Geen verrassing'

Google wilde tegenover Reuters niet op het gerucht ingaan. Wel zegt een betrokken werknemer anoniem dat de AVG vooralsnog blijft gelden voor de Britse data, ook al worden die in de VS opgeslagen. Het Verenigd Koninkrijk hanteert die regels nu nog, maar het staat het land vrij om daar op elk moment vanaf te zien.

Het is geen verrassing dat Google de Britse data weghaalt uit een EU-land vindt Lea Kissner, voormalig hoofd wereldwijde privacytechnologie voor Google. "Onderschat nooit het verlangen van techbedrijven om niet tussen twee overheden ingeklemd te worden", aldus Kissner. De ex-Google-medewerker wijst op de geruchten over het verhandelen van toegang tot Britse data. "Die data bewaren in Ierland klinkt dan erg rommelig." 

Privacyautoriteit
Lees ook
Privacyautoriteit kan drukte niet aan: grove privacyschendingen dreigen
Eerste
Lees ook
Eerste AVG-boete in Nederland voor gluren in patiëntendossier Barbie