In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

Zeeuwen met bussen naar Den Haag voor debat over marinierskazerne

Bestuurders en bewoners uit Zeeland zijn met bussen onderweg naar Den Haag om het debat in de Tweede Kamer bij te wonen over de afgeblazen verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen. Volgens Omroep Zeeland rijden er vier bussen vanuit Vlissingen, Terneuzen en Schouwen-Duiveland met in totaal zo'n 130 mensen.

Veel Zeeuwen zijn boos:

'We worden gebruikt als afvalputje'

Vorige week werd bekend dat de marinierskazerne definitief niet naar Zeeland gaat, maar naar Nieuw Milligen in Gelderland. Het kabinet vreest bij een verhuizing naar Zeeland een leegloop bij het Korps Mariniers. Hun kazerne staat nu in Doorn en veel mariniers willen dicht bij huis blijven. Ook de angst voor financiële tegenvallers en andere tegenslagen speelt een rol bij de keuze van het kabinet voor Nieuw Milligen als vestigingsplaats.

De Zeeuwen hebben boos gereageerd op de beslissing. In de provincie zijn de afgelopen jaren investeringen gedaan voor de komst van de mariniers. De provincie eist nu compensatie. Het kabinet wil dat een "gezant" daar met de Zeeuwen over praat.

Pittig debat verwacht

Voor iedereen die naar het debat wilde, heeft de provincie gratis busvervoer geregeld. Het debat begint om 11.00 uur en is live te volgen bij Omroep Zeeland en via NPO Politiek.

De algemene verwachting is dat het een pittig debat wordt voor staatssecretaris Visser van Defensie. De SGP heeft al gezegd dat de "vertrouwensvraag" op tafel ligt. De partij sluit een motie van wantrouwen niet uit, wat zeer uitzonderlijk is voor de SGP.

Waarschijnlijk zal het debat er vooral over gaan of Defensie de Zeeuwen wel eerlijk op de hoogte heeft gehouden van de ontwikkelingen. Ook vindt de Kamer dat de kwestie wel erg lang heeft geduurd.

Advertentie via Ster.nl