Binnenland

Verwarde man vrijgelaten wegens ontbreken psychiatrisch rapport

18-02-2020 16:58

De rechtbank in Den Haag heeft een verdachte met psychiatrische stoornissen in vrijheid gesteld, omdat er geen psychiatrisch rapport was opgesteld over de mate van toerekeningsvatbaarheid. Dat is nodig omdat rechters daarmee kunnen beoordelen of een misdrijf de verdachte al of niet kan worden toegerekend en of er eventueel behandeling mogelijk is. De rapportage was toegezegd maar ontbreekt vanwege een tekort aan deskundigen bij het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP).

De rechtbank heeft daarom dinsdag een rechterlijk pardon uitgesproken en bepaald dat de verdachte geen straf of maatregel wordt opgelegd. De rechtbank noemt de situatie onacceptabel en wijst de overheid op haar zorgplicht voor deze psychiatrische patiënt.

Zijn advocaat is boos over het geblunder. Hij wijst erop dat zijn cliënt zelf ook aangeeft dat hij hulp wil. Volgens de advocaat wordt dinsdag nog uit alle macht geprobeerd om voor zijn cliënt alsnog een behandelplek te regelen, voordat hij de cel verlaat. De advocaat vindt dat het Openbaar Ministerie veel beter in de gaten moet houden of een rapportage is verricht of niet en daarover sneller de rechtbank en de verdediging moet informeren.

De man was wegens zijn psychiatrische problemen al eens in een kliniek opgenomen. Hij werd vervolgd voor mishandeling en bedreiging van familieleden vorig jaar in Zoetermeer en Leiderdorp, onder wie zijn moeder. Er was 180 dagen gevangenisstraf geëist, waarvan 60 dagen voorwaardelijk.

De reclassering had een voorwaardelijke celstraf geadviseerd. De advocaat van de verdachte ging hierin mee en had gevraagd zijn cliënt langer vast te houden om te kijken of er plek binnen de psychiatrische zorg voor hem was. Maar er was ook nog geen werk gemaakt van een zorgmachtiging. De rechters besloten de man onmiddellijk vrij te laten.

Het NIFP heeft al eerder aangegeven dat er tekorten zijn aan medewerkers om alle verzoeken tot psychiatrische rapportages tijdig te kunnen uitvoeren. De wachttijden zijn lang.

ANP