Jans in racismestorm: 'In Nederland was het nooit gebeurd'
i

Soccrates Archive

Jans in racismestorm: 'In Nederland was het nooit gebeurd'

admin • 11:31, 19-02-2020 / Laatste Update: 04:42, 08-01-2024

Ron Jans stapte donderdag op bij het Amerikaanse FC Cincinnati. De Nederlandse trainer lag de afgelopen week zwaar onder vuur omdat hij zich racistisch zou hebben uitgelaten in de kleedkamer. Tegenover Fox Sports doet Jans uitgebreid zijn verhaal.

"Ik ken mezelf wel en ik weet wat er gebeurd is. Een racisme-rel, daar gaat het eigenlijk helemaal niet om. Het gaat over een woord dat ik heb gezongen. Dat woord dat moet je hier (red. Amerika) niet gebruiken, maar het was naar niemand gericht en zonder slechte bedoelingen. De context heeft niks met racisme te maken", zegt Jans.

"De boel is aan het rollen gegaan en ik heb een paar hele vervelende dagen achter de rug. Als spelers vinden dat dat niet kan, kom dan naar mij toe en zeg dat dan. Ik ben naar de aanvoerder gelopen, die stond vlak naast mij toen het gebeurde en die zei 'het is oké'. 2 weken later denk je dan, zei het nou maar gewoon. Het is als een lawine naar beneden gegaan en die stopte niet."

'Hey en die beruchte n'

Over het incident is Jans openhartig. "Het was voor een training, ik loop vaak de kleedkamer in om de sfeer te proeven. Tegenwoordig wordt er altijd muziek gedraaid, dat was een rap-song. Ik weet niet hoe het heet, maar dát woord kwam steeds naar voren. Achteraf denk ik van jeetje man, dat is niet handig. Ik zei 2 woorden; hey en dat woord met die beruchte n. Dat was eigenlijk alles. De 2e aanvoerder kwam naar mij toe en zei 'coach, dat kun je niet maken'. Ik ben naar de 1e aanvoerder toegelopen, Kendall Waston, maar die zei dat hij het wel begreep en dat het oké was. Maar nu blijkt er 2 weken later toch een aanklacht te zijn."

Steun

De advocaat die bij het onderzoek betrokken was vertelde Jans dat het er niet goed voor hem uitzag. Waarop de 61-jarige trainer zelf zijn conclusies trok. "Ik wil niet werken in een omgeving waar je jezelf niet kunt zijn." Jans dacht op het 1e gezicht dat het nog goed zou komen. "Ik geloofde echt in gerechtigheid, ik wist dat ik goed lag bij spelers. Tijdens het onderzoek kreeg ik dusdanige vragen dat ik denk van jeetje, iemand heeft gewoon zitten noteren wat ik allemaal heb gezegd.

"Niemand mag of wil mij vertellen wie wat heeft gezegd en hoeveel het er zijn. Wel is bevestigd dat 95% mij een open, eerlijke en een goede persoon vinden. Maar er is er best ook een aantal bij dat wat moeite heeft met de dingen die ik bespreek of benoem. Het zou handig zijn als ze dat gewoon tegen mij hadden gezegd, in plaats van in het onderzoek."

Geen gevecht

"Ik heb er geen grip op. Ik dacht: 'Ik kan gaan vechten, maar dan ga ik winnen en dan kom ik in een situatie terecht waarin ik niet wil werken als je jezelf niet kunt zijn'. Ik heb hier een geweldige periode gehad, word zo gewaardeerd binnen de club. Dat staat haaks op wat er de laatste dagen is gebeurd. Ik krijg heel veel steun en voel mij totaal niet schuldig. Ik ga nu lekker naar Marjo, de kinderen, lekker naar Nederland. Een heerlijk land om te wonen en daar was dit ook nooit gebeurd."

Complottheorieën

Of de aanklacht tegen hem is gebruikt om Jans te laten vertrekken, weet de oefenmeester niet. "Dat zou heel goed kunnen. Mensen hebben het vaak over complottheorieën, maar ik heb daar geen bewijs voor. Er is een speler aan de kant gezet, Darren Mattocks, en als die wraak zou nemen en mij niet aardig zou vinden, kan ik dat hartstikke goed begrijpen. Maar in hoeverre het verder zit, daar heb ik geen zicht op."