RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Editie NL

'Laat dierenbeul taakstraf uitvoeren in dierenasiel'

Marc van Dijk- directeur Stichting Nationale Dierenzorg Wassenaar Beeld © EditieNL

De Haagse dierenofficier van justitie wil dierenmishandelaars een taakstraf laten uitvoeren in het dierenasiel. Volgens haar zou de dader hierdoor niet alleen gestraft worden, maar er ook nog wat van opsteken. Maar zitten de asielen hier ook op te wachten?

Een dierenmishandelaar een taakstraf laten lopen in een dierenasiel. Dat is het idee Tamara Verdoorn, dierenofficier van justitie in Den Haag. Samen met de reclassering worden de plannen besproken. Maar zou het ook helpen?

Lesje leren

Jan Hendriks, bijzonder hoogleraar Forensische Orthopedagogiek, denkt dat het voor sommige daders wel kan werken. "Je kunt daders met een kleine belevingswereld met hun neus op de feiten drukken en laten inzien dat dierenmishandeling gevolgen heeft. Dat is iets waar ze waarschijnlijk helemaal niet bij stilstaan."

Slachthuis
Lees ook:
Slachthuis schakelt hulp in na uitlekken video mishandeling varkens

Het idee doet hem denken aan een verhaal dat hij kent uit de Verenigde Staten. "Daar moest een beruchte Amerikaanse stroper van de rechter als straf elke maand Bambi kijken om meer medeleven te creëren."

Nederlandse voorbeelden

Ook in Nederland zijn er voorbeelden van daders die een taakstraf hebben gekregen die past bij hun vergrijp. Zo moest een 15-jarige jongen in Tilburg politieauto's wassen nadat hij de agent had uitgescholden. Twee jongeren in de buurt van Breda moesten bij de NS werken nadat ze met een balletjespistool op een langsrijdende trein schoten.

Asiel

Er zijn dierenasielen die al ervaring hebben met mensen die een taakstraf komen uitvoeren. "De resultaten daarvan zijn erg positief", zegt Marc van Dijk, directeur stichting Nationale Dierenzorg en voorzitter Nederlandse Federatie Dierenorganisaties. "Maar die mensen waren niet veroordeeld voor dierenmishandeling."

Zo
Lees ook:
Zo herken je dierenmishandeling

Als directeur van de stichting Nationale Dierenzorg wil Van Dijk wel van tevoren weten om wat voor soort dierenmishandelaar het gaat. "Je hebt mensen die een dier onbewust hebben verwaarloosd, bijvoorbeeld door persoonlijke problemen of een slechte thuissituatie. Maar je hebt ook mensen die een kat bewust een rotschop geven. Die laatste categorie hoeven we natuurlijk niet."

Reclassering

De reclassering is in gesprek met de officier van justitie om het plan in de praktijk te brengen. Het zal echter niet mogelijk zijn om elke dader op deze manier een gepaste straf te geven. "Idealiter zou het mooi zijn, maar we verdelen 30.000 werkstraffen per jaar. Dat is te veel om voor iedereen een perfecte match vinden", vertelt een woordvoerder aan EditieNL.

Bij Bureau Halt is dat anders. "Daar is het een doel op zich om een taakstraf te vinden die past bij het vergrijp."

Bekijk hier de video:

02:25