Boeren met hun tractoren half oktober in het centrum van Den Haag
NOS Nieuws

Schouten en Rutte komen niet naar demonstratie Farmers Defence Force

Premier Rutte en minister Schouten van Landbouw komen morgen niet naar een demonstratie van de Farmers Defence Force (FDF) in Den Haag. Een onbekend aantal boeren wil morgen gehoor geven aan een oproep van de organisatie om op de Koekamp, naast het Centraal Station, te protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet.

Minister Schouten zegt dat ze "intensief" gesprekken voert met het Landbouw Collectief, dat dertien boerenorganisaties vertegenwoordigt. Ze wil daarom niet een demonstratie bijwonen van een enkele boerenorganisatie.

Onevenredig

Donderdag debatteert Schouten met de Tweede Kamer over de stikstofplannen. Boeren moeten, om bij te dragen aan natuurherstel, minder stikstof uitstoten. Er ligt onder meer een plan om boerenbedrijven uit te kopen. De boerenorganisaties vinden dat ze onevenredig veel moeten bijdragen aan een oplossing. Ze stellen dat andere sectoren zoals de industrie en de luchtvaart veel minder reductie voor hun rekening moeten nemen.

Geen verband

De afwijzing van de uitnodiging van Farmers Defence Force houdt volgens het ministerie geen verband met het recente conflict tussen FDF en minister Schouten. Begin februari brak het kabinet een overleg met de boeren af vanwege een persbericht van deze organisatie. Daarin stond onder meer dat "eenieder die de sector nu verraadt, dat zal dat weten".

Later volgde een excuus voor de "verkeerde woorden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl