RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nieuws

Scouting VS vraagt faillissement aan na duizenden misbruikzaken

De Boy Scouts of America heeft 2.4 miljoen leden. Beeld © EPA

De grootste scoutingorganisatie van Amerika heeft faillissement aangevraagd. De Boy Scouts of America (BSA) doet dat om de juridische kosten te kunnen betalen in een groot aantal seksueel misbruikzaken.

110 jaar na de oprichting is de BSA vermoedelijk verwikkeld in duizenden misbruikzaken, zo onthulde de New York Times eerder. Het misbruik zou decennialang hebben plaatsgevonden. De BSA heeft leden tussen de 5 en de 21 jaar oud.

De organisatie vraagt een faillissement aan dat het mogelijk maakt financiële hervormingen door te voeren en tegelijkertijd de werkzaamheden voort te zetten. De scouting hoopt vooral in salarissen te kunnen snijden.

Fonds voor schikking

Zo moet er geld vrijkomen voor een fonds, waarmee de BSA een grote schikking hoopt te kunnen treffen. Dat moet een oplossing zijn voor alle misbruikzaken, zodat niet langer iedere zaak apart voor de rechter hoeft te komen.

Amerikaanse
Lees ook:
Amerikaanse bond biedt misbruikte turnsters 200 miljoen

Eerder vroegen in Amerika ook de katholieke kerk en de nationale gymnastiekbond vergelijkbare faillissementen aan. Ook zij deden dat om de juridische kosten van misbruikzaken te kunnen betalen.

Terugloop leden

De Boy Scouts of America is met 2,4 miljoen leden en 800.000 vrijwilligers een van de grootste jeugdverenigingen van Amerika. Het ledenaantal loopt al jarenlang terug, onder meer vanwege alle misbruikschandalen.

Sinds 2017 zijn daarom ook meisjes welkom bij de scoutingvereniging. Ook worden sinds 2013 homoseksuelen niet langer geweerd.