RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Sport

Voetbaltrainer Ron Jans weg bij FC Cincinnati na incident met n-woord

Ron Jans Beeld © ProShots

Voetbaltrainer Ron Jans heeft FC Cincinnati per direct verlaten. Hij nam gisteravond ontslag na de ophef die was ontstaan nadat hij het racistische scheldwoord 'nigger' had meegezongen  met een rapsong.

Het 'n-woord' is extreem beladen in de Verenigde Staten. Jans zei eerder niet te vrezen voor zijn baan omdat hij zichzelf absoluut niet schuldig achtte aan racisme.

"Dat zoiets hier gevoelig ligt, had ik beter moeten beseffen, maar ik heb niemand persoonlijk aangesproken. (...) Ik hoop dat men ziet dat dit een enorm misverstand is. Je wilt dat je naam gezuiverd wordt en weer zijn waar je moet zijn, op het veld."

Voetbaltrainer
Lees meer
Voetbaltrainer in problemen door 'n-woord', wat maakt dat woord zó beladen?

Beladen woord

Wat maakt het n-woord zó beladen? "Het n-word is een extreem beladen term, ook gezien het verleden van Amerika. Dit land heeft een geschiedenis van eeuwenlange slavernij, bloedvergieten, rassenhaat en onderdrukking", zegt Amerikacorrespondent Erik Mouthaan.

"Sommige groepen die vaak slachtoffer worden van discriminatie, gebruiken de termen waarmee ze gediscrimineerd worden als een geuzennaam. Ik ben homoseksueel, als ik wil zou ik mezelf flikker kunnen noemen, maar als jij me een flikker noemt, zou ik daar moeite mee hebben. Dan wordt de term tegen me gebruikt, om me te kleineren. En ja, ook voor het gebruik van de term faggot (flikker) kunnen mensen hier hun baan verliezen."

"Als er een rapnummer op staat, neuriën of zingen witte mensen mee, maar zij houden hun mond zodra het n-woord voorbij komt. Ze wéten dat ze hun mond moeten houden. Voor Amerikanen is dat doodnormaal, je spreekt het woord gewoon niet uit."

'Ik
Lees meer
'Ik zong twee woorden mee, waaronder het n-woord'