Partij van de Ouderen eist verbod op anti-Israëlische demonstraties op de Dam

Salto

De Partij van de Ouderen (PvdO) in de Amsterdamse gemeenteraad wil dat burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) de anti-Israëlische demonstraties op de Dam verbiedt. Voorvrouw Wil van Soest spreekt schande van de protesten op de Dam, die worden gehouden door aanhangers van de anti-Israëlische beweging Boycot, Desinvesteren en Sancties (BDS). De aanleiding voor het voorstel van de PvdO is de antisemitisme-monitor 2019. De partij heeft één zetel in de Amsterdamse raad.

Antisemitische uitingen
De Dam is namelijk regelmatig het toneel van diverse vormen van antisemitisme, aldus de PvdO. Activisten roepen dat ‘de zionisten’ moordenaars zijn en bezoedelen de Israëlische vlag met hakenkruizen. ‘Alle Joden aan het gas’, ‘kankerjood’ en ‘Heil Hitler’ zijn enkele voorbeelden van antisemitische uitingen die zijn vastgelegd en opgenomen in de antisemitisme-monitor van het CIDI. De organisatie heeft een tijdlijn van BDS op de Dam gemaakt.

Schaamte
Wil van Soest is er helemaal klaar mee. “Het is toch ongelooflijk dat op een paar meter afstand van het monument waar we jaarlijks de Holocaust herdenken, de meest verschrikkelijke dingen over Joden gezegd worden. Dat is notabene het eerste wat toeristen zien als ze onze stad bezoeken. Daar schaam ik me echt voor, juist ook naar de vele Amsterdammers met een Joodse achtergrond. Hoe moeten zij zich wel niet voelen als ze dit horen?”, zegt Van Soest, die schriftelijke vragen aan burgemeester Halsema heeft gesteld.

In de ban doen
Als het aan de PvdO ligt, worden de demonstraties op de Dam zo snel mogelijk verboden. Van Soest benadrukt dat het demonstratierecht een groot goed is maar ook grenzen kent. “Er wordt hier niet gedemonstreerd tegen de politieke richting van een land, er wordt opgeroepen op om het complete Joodse volk te vernietigen. Dat is niet demonstreren, dat is haat zaaien en oproepen tot geweld. Dat mag geen dag langer voortduren in onze stad,” aldus Van Soest, die eist dat de anti-Israëlische demonstraties op de Dam in de ban worden gedaan.

Vergeefse oproepen
Eerder is in de Amsterdamse raad al gesproken over een verbod op de demonstraties, maar daar wilde burgemeester Halsema niet aan. Zo hebben de fracties van de VVD en het CDA in 2018 tevergeefs geopperd om de demonstraties te verplaatsen naar elders in de hoofdstad. Eind 2018 riepen Joodse organisaties Halsema op om de anti-Israëlische demonstraties op de Dam en het J.M. Meijerplein te verbieden. Zonder resultaat.

Gedoe op de Dam
Al een paar jaar zijn er spanningen tussen BDS-demonstranten en pro-Israëlische activisten in Amsterdam. Het gaat om BDS’ers die antisemitische uitingen doen om hun punt te maken, zoals het gebruik van hakenkruisen en kakkerlakken. Ook wordt er soms anti-Joodse muziek gedraaid. Daar tegenover protesteert de pro-Israëlische activist Michael Jacobs nabij de BDS-demonstratie, soms met en zonder aanhangers. Hij staat voor de staat Israël en komt op voor het Joodse volk. Beide kampen staan elkaar naar het leven, hetgeen soms tot scheldpartijen en/of een handgemeen leidt.

Categorie:

Home » Nieuws » Partij van de Ouderen eist verbod op anti-Israëlische demonstraties op de Dam