RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

'Aantal meldingen antisemitisme was in dertig jaar niet zo hoog'

Archiefbeeld van een Duitse demonstratie tegen antisemitisme. Beeld © EPA

Er werden in het afgelopen jaar 182 gevallen van anti-Joodse discriminatie geregistreerd en dat staat nog los van online antisemitisme. Het aantal incidenten was in dertig jaar niet zo hoog.

Dat meldt het Centrum Informatie en Documentatie (CIDI), dat al sinds dertig jaar het aantal antisemitische incidenten bijhoudt. Nooit eerder werden zoveel meldingen gedaan.

Stijging van meldingen

In 2019 steeg het aantal meldingen met 35 procent ten opzichte van 2018, toen 135 antisemitische incidenten werden geregistreerd. Dat waren er nog niet zoveel als in piekjaar 2014, toen 171 incidenten werden gemeld.

"Destijds was de stijging van antisemitisme gerelateerd aan het oplaaien van het conflict tussen Israël en Hamas in Gaza. Een dergelijk verband ontbreekt in 2019", meldt het CIDI.

Verbijstering
Lees ook:
Verbijstering in Hippolytushoef om gepest Joods gezin: 'Hoe kan dit?'

In de meeste gevallen ging het om scheldpartijen. Het aantal meldingen van scheldpartijen steeg van 18 in 2018 naar 44 in 2019. Echt fysiek geweld met een antisemitisch motief vond in 2019 twee keer plaats. In 2018 gebeurde dat één keer.

Online discriminatie

Antisemitische uitingen op het internet worden door CIDI niet meegeteld, maar de organisatie merkte ze wel veel op. "Nog steeds ondernemen socialemediabedrijven te weinig actie tegen antisemitische en andere racistische uitingen op hun platforms."

'Topje van de ijsberg'

Het CIDI zegt zich grote zorgen te maken over de stijging van het aantal antisemitische incidenten en vreest dat de voorvallen die bij het centrum zijn gemeld slechts het topje van de ijsberg zijn.

"Wat de stijging des te schrijnender maakt, is dat slachtoffers van antisemitisme slechts zelden aangifte doen bij de politie, omdat zij vrezen dat een aangifte tot niets leidt. Wanneer slachtoffers wél aangifte doen, stuiten zij vaak op onbegrip en kan het soms jaren duren voor zij horen wat er met hun aangifte is gedaan."

CIDI
Lees ook:
CIDI doet aangifte om antisemitisme op de radio