Marinierskazerne Doorn
NOS NieuwsAangepast

'In Vlissingen kun je niet meer dan je wapen schoonmaken en een rondje lopen'

De militaire vakbond AFMP is blij met de beslissing van het kabinet om de marinierskazerne in Doorn niet naar Vlissingen te verhuizen, maar naar Nieuw Milligen bij Apeldoorn. "Het grote voordeel van deze locatie is dat het dicht bij de oefenterreinen van defensie is", zegt vakbondsbestuurder Arjen Rozendal.

Het kabinet heeft vanmiddag na de ministerraad bekendgemaakt dat er definitief een streep wordt gezet door Vlissingen als nieuwe plek voor de kazerne. Er wordt gevreesd dat veel mariniers ermee stoppen als ze in de toekomst naar Zeeland moeten. Er komt een speciale gezant die met de provincie gaat kijken naar een "gerechtvaardigde compensatie".

"Wij zijn altijd tegen de verhuizing naar Zeeland geweest", legt Rozendal uit. "In Vlissingen kun je je wapen schoonmaken en een rondje lopen. Meer niet. Je kunt daar niet oefenen." Ook wonen de meeste mariniers in de omgeving van Doorn. "De mensen in vaste dienst slapen niet op de kazerne, maar wonen in de buurt. Die willen niet alles overhoop moeten gooien om naar Zeeland te verhuizen."

Plannen Vlissingen

In 2012 werd besloten dat de huidige kazerne dicht moet en dat de 1800 mariniers naar Vlissingen overgeplaatst zouden worden. Het onderkomen in Doorn was verouderd en er was te weinig ruimte voor nieuwbouw.

De provincie Zeeland zou door de ligging bij zee een perfecte plek zijn voor mariniers die opereren op de grens van land en water. Er werd afgesproken dat er een nieuwe kazerne zou worden gebouwd. Inmiddels is er al 40 miljoen euro uitgegeven aan de voorbereidingen, zoals de aankoop en sanering van grond, de verplaatsing van een camping en de aanleg van infrastructuur.

'Mariniers oefenen op de Veluwe'

Alle militaire vakbonden waren tegen de verhuizing naar Vlissingen. "Kapitaalvernietiging zou het zijn", zegt Rozendal. "De manuren en reiskosten die je kwijt zou zijn aan het heen en weer reizen naar de oefenlocaties op de Veluwe. Echt waanzinnig."

Schietoefeningen, trainingen met een helikopter, het nabootsen van een evacuatie van mensen die gegijzeld zijn. "Dat doe je op de hei, op het strand. Op speciale oefenterreinen", zegt Rozendal.

In Vlissingen zou bij de nieuwe kazerne een oefengebouw worden neergezet waar de mariniers konden trainen. Maar dat is volgens de vakbondsbestuurder de enige toegevoegde waarde. "Voor de rest kun je maar weinig in Zeeland. Er mocht wel geoefend worden in de natuur, maar dan moest dat wel buiten het broedseizoen. Dat is niet werkbaar."

Het defensieterrein in Nieuw Milligen

Bij Nieuw Milligen, in de gemeente Apeldoorn, heeft defensie al 150 jaar een groot eigen terrein. Defensie wilde dat lange tijd afstoten, maar veranderde uiteindelijk van gedachten. "Je moet het zien als een hele grote parkeerplaats met wat loodsen", legt Rozendal uit. De luchtmacht, de Marechaussee en de landmacht gebruiken het terrein. Maar ook daar zal dus flink moeten worden geïnvesteerd in nieuwe huisvesting.

"Die locatie ligt dicht bij de oefenterreinen en vlakbij de Generaal-Majoor Kootkazerne in Stroe. Daar wordt gewerkt met de modernste communicatiemiddelen. Daar oefenen de mariniers op het gebied van het verzamelen van inlichtingen."

Gelderland blij

De Commissaris van de Koning in Gelderland, John Berends, is blij met de komst van de mariniers. Hij vindt het een passende bestemming voor het complex in Nieuw Milligen, dat niet meer zo veel wordt gebruikt. Wel zegt hij dat het politiek bestuurlijke proces geen schoonheidsprijs verdient. "Ik vertrouw erop dat het kabinet de kwestie goed afhandelt met Zeeland", zegt Berends tegen Omroep Gelderland.

Ook staatssecretaris Visser van Defensie is niet gelukkig met de gang van zaken. "De les die we hebben geleerd is dat dit proces niet helemaal goed is verlopen, en dat zeg ik met understatement", zei ze vandaag na afloop van de ministerraad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl