Direct naar artikelinhoud

Vraag naar anticonceptie piekt na verkiezing Trump

Donald Trump ondertekent al op de avond van zijn inauguratie een 'executive order' om minder geld uit te geven aan Obamacare.

Meteen na de verkiezing van Donald Trump als president van de Verenigde Staten is de vraag naar anticonceptie bij Amerikaanse vrouwen sterk toegenomen. Meer specifiek zijn opvallend meer vrouwen op doktersconsultatie geweest voor een spiraal. Dat blijkt uit onderzoek van AthenaHealth, in opdracht van nieuwswebsite Vox.

De vraag naar een spiraal als voorbehoedsmiddel nam met 19 procent toe tussen oktober en december 2016. Op 8 november haalde Dondald Trump het in de presidentsverkiezingen van Hillary Clinton. Opvallend is dat in dezelfde periode vorig jaar de vraag naar een spiraal niet hetzelfde patroon volgde. Toen bleef het aantal consultaties voor een spiraal in oktober en december op hetzelfde niveau, terwijl de vraag in november zelfs daalde.

Is afschaffing Obamacare de oorzaak?

De opvallende stijging is mogelijk te verklaren door de verkiezing van Trump en zijn bijhorende verkiezingsbelofte komaf te maken met Obamacare, de ziekteverzekering die onder de vorige president Barack Obama werd ingevoerd. Sinds de verkiezing van Trump ziet het er echter naar uit dat Obamacare op de schop gaat.

Door Obamacare dekten verzekeringsmaatschappijen voorbehoedsmiddelen, zoals het spiraal, volledig. En laat het spiraal net één van de duurste niet-definitieve voorbehoedsmiddelen zijn. In de Verenigde Staten kost het tussen 187 en 736 dollar. Wanneer Obamacare helemaal buiten werking treedt, moeten vrouwen mogelijk opnieuw zelf opdraaien voor deze kosten.

Een andere mogelijke verklaring, die aansluit bij het wegvallen van Obamacare, is het type voorbehoedsmiddel dat het spiraal is. Een spiraal is het langst werkende niet-definitieve voorbehoedsmiddel. Zo kan een spiraal drie tot twaalf jaar effectief zijn. Daardoor verkiezen vrouwen mogelijk het spiraal boven andere, minder lang werkende (en bovendien minder efficiënte) voorbehoedsmiddelen die momenteel ook onder Obamacare vallen.

Is afschaffing Obamacare de oorzaak?