Nooit eerder was productie van biologische voeding wereldwijd zo groot
Koken & etenNooit eerder aten we wereldwijd zoveel biologische voeding als in 2018. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die de sector vandaag bekendmaakt. Het gaat om een record als het gaat om hoeveelheid land dat in gebruik is én om de handel.
De nieuwe records zijn gepubliceerd tijdens Biofach, dat is de internationale vakbeurs voor biologische voeding. Het gaat om indrukwekkende getallen: de biologische landbouw is wereldwijd met 2 miljoen hectare gegroeid. De handel passeerde de grens van 100 miljard dollar, omgerekend bijna 92 miljard euro. De studie The World of Organic Agriculture bevat gegevens uit 186 landen.
Het biologische aandeel is op alle continenten toegenomen
Eind 2018 telde de biologische landbouw volgens het rapport wereldwijd 71,5 miljoen hectare. Daarmee groeide biologische landbouw wereldwijd met 2 miljoen hectare (2,9 procent) ten opzichte van 2017. Het biologische aandeel is op alle continenten toegenomen, zo is de conclusie. Australië heeft met 35,7 miljoen hectare het grootste biologische landbouwareaal, gevolgd door Argentinië (3,6 miljoen hectare).
Spanje het grootst
Nederland blijkt op 3,1 procent hangen, met 69.000 hectare. Daarmee blijft Nederland flink achter op andere Europese landen. Liechtenstein (38,5 procent) en Oostenrijk (24,7 procent) zijn voorlopers in Europa. Spanje is het grootst in de productie van biologische voeding. Met 2,2 miljoen hectare (9,6 procent) heeft het land de grootste biologisch oppervlakte in hectare.
In Nederland zijn 3115 bedrijven actief in de handel, verwerking, import en opslag die biologisch gecertificeerd zijn.
De Nederlandse consument blijkt bereid geld neer te leggen voor voedsel dat voorzien is van een keurmerk, zo blijkt uit een overzicht dat Wageningen Universteit maakte. In 2018 schaften huishoudens voor 4,9 miljard euro aan dier- en milieuvriendelijk geproduceerd voedsel aan. Dat is een stijging van 7 procent ten opzichte van 2017. Het marktaandeel duurzaam voedsel ligt op 11 procent, zo blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2018 van Wageningen Economic Research.
Veehouder Dick Wismeijer geeft een inkijkje in het biologisch boerenbedrijf in onderstaande video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMInterview
Insecten als voedsel: hoe leren we lief te zijn voor de meelworm?
-
PREMIUM39
Lieve Debby: ‘Ik wil geen seksloos leven, ik ben bang dat ik het ergens anders moet zoeken’
Debby Gerritsen weet raad als het gaat over de liefde, lust en relaties. Deze week wederom een seksuele kwestie: de man van Marlene wil geen seks meer en wil er ook niet over praten. Ze wil niet bij hem weg, maar wel graag weer een seksleven. -
consumentenbond
80 verschillende airfryers getest: dit is de beste
Wat is de beste airfryer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM25
Water drinken helpt om gewicht te verliezen, klopt dat of is het een fabel?
Water drinken is een levensbehoefte. Genoeg schoon drinkwater hebben is dus een zegen. Maar hoeveel liter moet je precies binnenkrijgen per dag? En is bruiswater net zo gezond als water zonder koolzuur? Op Wereldwaterdag zetten we zeven feiten en fabels op een rij. Maartje Boot van het Voedingscentrum: ,,Via urine verlies je dagelijks gemiddeld 1400 milliliter en we zweten dagelijks gemiddeld 500 milliliter vocht uit. Dat verlies moet dus gecompenseerd worden.” -
Koken & eten
Unilever komt met Magnum van roze chocolade
Magnum komt als eerste merk met een ijsje gemaakt van ruby chocolade. De roze tint maakt de nieuwe ijsvariant de ultieme romantische verwennerij, maar voor Valentijn komt het ijsje nét te laat.
-
PREMIUM
Is dit dé oplossing tegen voedselverspilling in de horeca? ‘100 kilo weggooien is 700 euro in de afvalbak’
Utrecht -
-
-
eigen tuin eerst
Met deze vergeten planten kun je ook zonder tuin tuinieren
Niet iedereen beschikt over een grote tuin. Wil je toch met je groene vingers aan de slag, denk dan eens aan deze vergeten plant die ooit zo populair was en veel geschilderd werd in de 17de eeuw. -
Koken & eten
Tweelingzussen Joyce en Raissa (29) breken door in Amerika met hun dranken
De succesvolle Nederlandse tweelingzussen Joyce en Raissa de Haas staan op het punt de Verenigde Staten te veroveren met hun luxe, suikervrije frisdrankjes. ,,We doen nu een proef in vier staten.”
-
PREMIUM
Spitskool, rode kool of savooiekool: Ga met deze recepten voor minder vlees en meer groenten
-
30
Minder bio-producten in de schappen of verpakt in plastic: ‘Controles slaan volledig door’
Winkels zetten het mes in hun bio-assortiment, omdat Nederland de Europese regels zo streng uitvoert. Mede daardoor worden biologische groente en fruit steeds vaker in plastic verpakt, constateert het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) in een nieuw advies aan het kabinet. -
-
PREMIUM
Deze inkomsten moet je opgeven bij de belastingaangifte: ‘Risico op boetes’