RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Lange celstraf dreigt voor Italiaanse ex-vicepremier Matteo Salvini

Beeld © EPA

De Italiaanse senaat heeft de weg vrijgemaakt voor strafrechtelijke vervolging van voormalig vicepremier Matteo Salvini. De senaat stemde voor de opheffing van zijn immuniteit.

Justitie wil Salvini vervolgen voor het vasthouden van meer dan honderd migranten aan boord van een schip van de kustwacht. Zes dagen lang mocht niemand van boord, besloot Salvini, die toen nog minister van Binnenlandse Zaken was.

Onwelkome
Lees ook:
Onwelkome migrantenboot pikt nog 39 migranten op

Hij vond dat andere EU-landen de vluchtelingen moesten opvangen. Italië kreeg afgelopen zomer te maken met veel reddingsboten vol opgepikte vluchtelingen, die vanuit Libië probeerden Europa te bereiken. Die reddingsboten meerden vervolgens aan in Italië als dichtstbijzijnde veilige haven.

15 jaar cel

Hij zou 15 jaar cel kunnen krijgen voor machtsmisbruik en illegale detentie. Salvini zelf ziet een proces met vertrouwen tegemoet, zegt hij. "Ik heb Italië verdedigd. Ik heb alle vertrouwen in het rechtssysteem." 

Tientallen doden door luchtaanval op migrantencentrum in Libië

00:51
Deze zomer werden in Libië tientallen mensen gedood na een luchtaanval op een detentiecentrum voor migranten. Het is al lang onrustig in het land door de strijd tussen de overheid en krijgsheer Haftar.

Als minister zag hij het als een prioriteit om bootjes met migranten tegen te houden. Hij benadrukte trots te zijn op wat hij heeft gedaan en hetzelfde beleid te zullen voeren als hij opnieuw aan de macht komt. "Ik wacht rustig het oordeel af, eerst van de rechters, daarna van de kiezers."