Provinciehuis Brabant
NOS NieuwsAangepast

CDA-top volgt met argusogen Brabantse formatiepoging met Forum

VVD, CDA en Forum voor Democratie gaan praten over het vormen van een nieuw college van Gedeputeerde Staten in Noord-Brabant. Alfred Arbouw (VVD), die de gesprekken leidt, zei vanmiddag dat de drie partijen "voldoende basis zien", om de onderhandelingen aan te gaan.

Samenwerking met de partij van Thierry Baudet ligt gevoelig, met name bij het CDA. Daar ligt de herinnering aan de mislukte samenwerking met de PVV in het eerste kabinet-Rutte nog vers in het geheugen. De partijtop volgt de ontwikkelingen dan ook met argusogen.

Boeren

Het is niet zo gek dat veel Brabantse CDA'ers samenwerking met Forum wel zien zitten. Ze hopen zo het vertrouwen van de boeren in hun achterban terug te winnen. Die zijn woedend over de strenge stikstofmaatregelen die het college van Gedeputeerde Staten met CDA en GroenLinks wilde doorvoeren. Inmiddels is het CDA uit de coalitie gestapt. Forum is, net als veel boeren, niet overtuigd van de stikstofcrisis.

Maar op het partijkantoor in Den Haag houden ze hun adem in. Regelmatig komen daar herinneringen terug aan 2010, toen het CDA welhaast ten onder ging aan de discussie over samenwerking met de PVV in de gedoogconstructie van het eerste kabinet-Rutte.

Politiek verslaggever Ron Fresen: "Dat is echt dé open zenuw van het CDA. De verdeeldheid van toen kan in alle hevigheid terugkomen."

Sommigen in de partij roepen op om er niet aan te beginnen. Zij zien in Forum een partij met extreem- rechtse, zelfs racistische ideeën. Ook de grote dwarsliggers uit 2010, de oud-fractieleden Ferrier en Koppejan, laten van zich horen:

De bezwaarde CDA'ers verwijzen naar de uitspraken van Baudet over de homeopathische verdunning van de Nederlandse bevolking door migratie en zijn recente tweet over 'Marokkanen' die vriendinnen van hem lastig zouden hebben gevallen. Door Forum nu te laten toetreden tot het college van Gedeputeerde Staten in Brabant, maak je de partij salonfähig, is hun redenering.

De huidige kopstukken van de partij, fractievoorzitter Heerma en de 'kroonprinsen' ministers De Jonge en Hoekstra, nemen geen standpunt in. Ze vinden weliswaar dat Baudet ruiterlijker excuses moet aanbieden voor zijn 'treintweet', maar samenwerking met Forum in Brabant is volgens hen vooral een aangelegenheid van het Brabantse CDA.

Grote partij

Dat ze zich zo op de vlakte houden is volgens Ron Fresen niet vreemd. "Zo kan je de boot nog afhouden. Maar als het in Brabant lukt met Forum, zal dat zeker veranderen. Dan zal de discussie ook gaan over wat er volgend jaar landelijk kan gebeuren, als Forum bij de verkiezingen een grote partij wordt waar je niet makkelijk omheen kan."

Forum nu al uitsluiten kan ook averechts werken voor het CDA. Er is ook een substantieel deel van de achterban dat helemaal niet zo afwijzend staat tegenover een coalitie met de partij van Baudet. Zoals in Brabant, waar ze vooral politiek zaken willen doen.

Op dat sentiment speelde Thierry Baudet vandaag al in. In de wandelgangen van de Tweede Kamer benadrukte hij dat zijn partij "een serieuze bestuurspartij is, die graag wil laten zien dat ze die verantwoordelijkheid kan dragen". Die ook bereid is compromissen te sluiten: "Ik ga nu geen enkele rode lijn formuleren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl