RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Economie

CO2-uitstoot stabiel door groei hernieuwbare energie in rijke landen

Door onder andere meer windenergie is de CO2-uitstoot niet gestegen. Beeld © ANP

Terwijl de wereldeconomie vorig jaar met 2,9 procent groeide en het energieverbruik toenam, is de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) onverwacht gelijk gebleven. Net als in 2018 stootte de wereld in 2019 totaal 33 gigaton uit van het belangrijkste broeikasgas.

Dat blijkt uit cijfers van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Dat de CO2-uitstoot niet stijgt, is vooral te danken aan de groei van zonne- en windenergie in ontwikkelde landen. Ook de switch van steenkolen naar het minder vervuilende aardgas en de groei van kernenergie dragen bij aan de daling.

"We moeten nu hard werken om ervoor te zorgen dat 2019 wordt herinnerd als een definitieve piek in de wereldwijde uitstoot en niet als een nieuwe pauze in de groei", zegt IEA-directeur Fatih Birol. "Deze welkome daling is reden voor optimisme dat we de klimaatuitdaging dit decennium het hoofd kunnen bieden."

Stroomproducenten

In totaal pompten de rijke landen 370 megaton minder CO2 de lucht in, een daling van ruim 3 procent. Alleen al in de Europese Unie (EU) nam de CO2-uitstoot bij de elektriciteitsproductie met 170 megaton af, de Verenigde Staten volgen met 140 megaton.

Producenten van elektriciteit zijn voor 85 procent verantwoordelijk voor de daling, aldus het IEA. Samen zijn ze goed voor 36 procent van de uitstoot van CO2, tegenover 42 procent in 2012. Dezelfde ontwikkeling zie je ook in Nederland.

CO2-uitstoot
Lees ook
CO2-uitstoot is verder afgenomen, vooral dankzij energiebedrijven

Het braafste jongetje van de Europese klas is Duitsland, dat zijn CO2-uitstoot met 8 procent zag dalen. Met een aandeel van 40 procent is de Duitse productie van hernieuwbare energie voor het eerst groter dan die van energie uit steenkool. Cijfers voor Nederland geeft het IEA niet.

Groei in China en India

Daar staat tegenover dat de rest van de wereld nog nooit zo veel CO2 emitteerde. Met een groei van 400 megaton zijn zij verantwoordelijk voor twee derde van de wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide. In 2004 was dat nog de helft.

Bijna 80 procent van die groei komt uit Azië, waar bijna de helft van alle energie wordt opgewekt door kolencentrales. Hoewel China en India, samen goed voor bijna een kwart van de wereldbevolking, veel investeren in hernieuwbare bronnen blijft de CO-uitstoot hier toenemen.

CO2 wordt internationaal erkend als grootste veroorzaker van klimaatverandering. Samen met andere broeikasgassen, zoals methaan en lachgas, absorbeert het warmte. Hoe meer CO2 in de lucht, hoe meer warmte wordt vastgehouden.

Klimaatakkoorden

Om hier verandering in te brengen, werd in 2015 het Klimaatakkoord van Parijs getekend. Hierin spraken de ondertekenaars af om de opwarming van de aarde te beperken tot onder de 2 graden. De EU-lidstaten kwamen met elkaar overeen om de CO2-uitstoot in 2030 met minstens 40 procent te reduceren ten opzichte van 1990.

Wiebes:
Lees ook
Wiebes: CO2-doelstelling voor 2020 nóg verder uit zicht

Ook op nationaal niveau ondernemen landen actie. In Nederland moet de sinds dit jaar geldende Klimaatwet de uitstoot van koolstofdioxide in dezelfde periode met 49 procent terugdringen. In 2050 moet het percentages zijn opgelopen tot 95 procent.

Eind dit jaar moet de CO2-uitstoot al met 25 procent zijn verminderd, zo bekrachtigde de Hoge Raad eind vorig jaar. Met het huidige beleid gaat dit echter niet lukken. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving komen we bij ongewijzigd beleid niet verder dan 21 procent.

Wij hebben de oplossing voor het CO2-probleem van Den Haag

03:43