RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Een op de drie tieners maakte iets vervelends mee op internet

Een op de drie tieners tussen 12 en 18 jaar oud maakt wel eens iets vervelends mee op internet Beeld © ANP

Pesten, stalken, gehackt worden, sexting of het ontvangen van berichten met schokkende inhoud. Een op de drie tieners tussen 12 en 18 jaar oud maakte iets vervelends mee op internet.

Hierbij zit een verschil tussen de problemen van meisjes en jongens. Zo hebben meisjes vaker last van sexting waarbij ze ongepaste foto's ontvangen en lastiggevallen worden. Dit komt naar voren uit het onderzoek van Safer Internet Centre Nederland dat vandaag gepubliceerd is naar aanleiding van Safer Internet Day. 

Oplossing zoeken

Tieners zoeken de oplossing voor deze problemen meestal bij hun ouders, en anders bij vrienden of met een zoekopdracht op internet. "Ik vind het goed om te zien dat ouders er voor hun kinderen zijn als ze hulp zoeken", reageert Marjolijn Bonthuis van Safer Internet Centre Nederland.

Online
Lees ook:
Online aangifte doen cybercrime voor het eerst mogelijk

Wanneer een kind vertelt over een vervelende gebeurtenis, gaat de meerderheid van de ouders het gesprek aan en adviseren ze kinderen op hun gevoel. Dit blijkt in vrijwel alle gevallen effectief te zijn. Online op zoek gaan naar informatie en oplossingen blijkt het minst effectief. 

Mediaopvoeding

Ruim de helft van de ouders gelooft dat ze invloed hebben op wat hun kinderen online doen, maar ze zien de mediaopvoeding als een gedeelde verantwoordelijkheid voor zichzelf en school. Vier van de tien ouders vinden het moeilijk om goede richtlijnen te geven. Hun vragen bespreken ze met hun partner, ze zoeken het online op of ze vragen advies aan andere ouders. 

Aan ouders die deelnamen aan het onderzoek is bijvoorbeeld gevraagd bij wie de verantwoordelijkheid ligt wanneer een kind ruzie heeft in een groepsapp van school of de opleiding. Daaruit komt naar voren dat een derde van de ouders aangeeft dat dit de verantwoordelijkheid is van de ruziemakende kinderen. 

Flinke
Lees ook:
Flinke stijging onlinefraude: veel tieners die snel geld willen