NOS Nieuws

Na chaos in Iowa zijn alle ogen nu gericht op voorverkiezingen New Hampshire

  • Arjen van der Horst

    Correspondent in de Verenigde Staten

  • Arjen van der Horst

    Correspondent in de Verenigde Staten

Een lange rij kiezers staat koukleumend te wachten voor een gymzaaltje in Londonderry, in de staat New Hampshire. Het vriest, sneeuw dwarrelt op hun hoofden. Toch trotseren ze de kou om Pete Buttigieg te zien, de jonge Democratische presidentskandidaat die het verrassend goed deed bij de eerste voorverkiezing in Iowa.

New Hampshire is vandaag als tweede staat aan de beurt in de strijd om de Democratische nominatie. En vanwege de chaos na de stemming in Iowa, wordt extra gelet op wat er de noordelijke staat gebeurt.

De Democratische partij maakte pas afgelopen zondag de definitieve uitslag van Iowa bekend, bijna een week na de voorverkiezing in die staat. Buttigieg werd aangewezen als de officiële winnaar, op de hielen gezeten door Bernie Sanders. Die kreeg weliswaar de meeste stemmen in Iowa, maar heeft door het complexe kiessysteem minder gedelegeerden achter zijn naam staan dan Buttigieg. Die gedelegeerden bepalen op de landelijke partijconventie in juli welke kandidaat het voor de Democraten gaat opnemen tegen Trump.

Smet op uitslag Iowa

Toch zal altijd een smet blijven kleven aan de uitslag in Iowa. Door technische problemen en onregelmatigheden bij het tellen van de stemmen eindigde de eerste Amerikaanse voorverkiezing in een totaal fiasco voor de Democraten. Verschillende presidentskandidaten hebben de integriteit van de resultaten in twijfel getrokken. Het oordeel van Associated Press over winnaars en verliezers in verkiezingen geldt doorgaans als de norm voor alle Amerikaanse media, maar het persbureau weigerde dit keer een winnaar aan te wijzen.

Iowa markeert traditioneel het begin van een afvalrace. De winnaars kunnen rekenen op extra media-aandacht, een duwtje in de peilingen en volstromende campagnekassen. Grote verliezers gooien vaak de handdoek in de ring.

Nu is die afvalrace vooralsnog uitgebleven. Alleen presidentskandidaat Andrew Yang geeft signalen af dat zijn campagne in de problemen is gekomen. Hij heeft de afgelopen week een lading campagnemedewerkers ontslagen.

New Hampshire is eigenzinnig

Alle ogen zijn daarom vandaag gericht op de voorverkiezingen in New Hampshire, in het noordoosten van de VS. De piepkleine staat (1,3 miljoen inwoners) is na het debacle van vorige week het nieuwe Iowa geworden. New Hampshire staat bekend als eigenzinnig, waar voorverkiezingen geregeld tot verrassingen leiden. 42 procent van de kiezers staat er geregistreerd als onafhankelijk en rekent zich niet tot de Democratische of Republikeinse partij.

Voor Liam Kerr ligt de sleutel voor het succes van de Democraten juist bij onafhankelijke kiezers. Hij heeft de Welcome Party opgericht om deze cruciale groep aan de Democratische partij te binden. Doorgaans blijven onafhankelijke kiezers thuis bij voorverkiezingen en brengen ze pas hun stem uit op Election Day, dit jaar op 3 november. Kerr wil dat deze zwevende kiezers nu al actief worden en hun stem laten gelden in de Democratische voorverkiezingen.

"Een zegening van Trumps presidentschap is dat de meerderheid van de Amerikanen verenigd is tegen Trump, inclusief de onafhankelijke kiezers. Het voordeel van de grote diversiteit in het Democratische deelnemersveld is dat elke onafhankelijke kiezer zich wel ergens in kan herkennen. En juist omdat alle aandacht is gericht op New Hampshire, heeft de onafhankelijke kiezer hier meer invloed dan waar dan ook."

Pompen of verzuipen voor Biden

Hernieuwd succes in New Hampshire zal de positie van Sanders en Buttigieg verder verstevigen. Volgens de laatste peilingen gaat de senator uit Vermont aan kop, gevolgd door Buttigieg.

Voor een kandidaat als Joe Biden is het juist pompen of verzuipen. De voormalige vice-president is al maanden de nummer 1 in de landelijke peilingen, maar hij eindigde als vierde in Iowa. De blamage in Iowa leidde de aandacht af van zijn slechte prestatie, ook al moest hij toegeven dat hij "een stomp in zijn maag kreeg" met zijn tegenvallende prestatie.

Het Biden-kamp schroeft de verwachtingen al flink naar beneden bij, nu hij ook bij de peilingen in New Hampshire gekelderd is. Biden heeft nu alle hoop gevestigd op de voorverkiezingen in South Carolina op 29 februari. Zwarte kiezers drukken daar een beslissende stempel op de strijd. Volgens de peilingen is Biden nog altijd het populairst onder zwarte kiezers; winst in South Carolina kan zijn campagne daarom nieuw leven inblazen.

Hoe werken de Amerikaanse voorverkiezingen? In deze video legt correspondent Marieke de Vries het uit:

Zo werken de Amerikaanse voorverkiezingen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl