RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nieuws

Minister Grapperhaus wil bezit pedohandboek aanpakken

Minister Ferdinand Grapperhaus. Beeld © ANP

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil het bezit van het op internet circulerende pedohandboek strafbaar maken. Dat schrijft hij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Grapperhaus heeft de kwestie besproken met het Openbaar Ministerie.

RTL Nieuws onthulde in 2018 een handleiding van bijna duizend pagina's, waar in detail wordt beschreven hoe je kinderen ongemerkt kunt misbruiken. In de handleiding staat hoe een pedoseksueel het vertrouwen van kinderen kan winnen, hen kan misbruiken en daarmee weg kunt komen.

Gevaarlijk
Onthulling in 2018:
Gevaarlijk pedohandboek ongestoord verspreid via internet, politiek wil verbod

Het boek beschrijft op bijna pedagogische wijze hoe je het vertrouwen van kinderen wint. Met kant-en-klare zinnen en beloningstechnieken leren misbruikers hoe ze kinderen geheimen kunnen laten bewaren. De handleiding is al meer dan tien jaar op het verborgen gedeelte van het internet te vinden, bleek uit onderzoek. Het handboek wordt actief gedeeld op fora voor pedoseksuelen en aangevuld met nieuwe tips, adviezen en ervaringen. 

Sterk signaal

In Nederland is het bezit of de verspreiding van dit boek niet strafbaar. In het Verenigd Koninkrijk is vier jaar geleden het wetboek van strafrecht aangepast om dit soort handboeken wel strafbaar te maken. Daar zijn al verschillende pedoseksuelen veroordeeld voor het in bezit hebben van het document. Meerdere politieke partijen hadden de minister om actie gevraagd. 

Na overleg met het Openbaar Ministerie vindt Grapperhaus 'een sterk signaal vanuit de overheid wenselijk, omdat het bezit van een pedohandboek volstrekt onacceptabel is'. Voor de zomer wil de minister duidelijkheid geven of het bezit van het handboek ook een zelfstandig strafbaar feit is.

Druk
Lees ook:
Druk op Grapperhaus om verbod pedohandboek, anders naar rechter