Leerlingen van het Albeda college in Rotterdam (archief, de leerlingen komen niet voor in het verhaal)
NOS NieuwsAangepast

Mbo'er met migratieachtergrond vindt minder snel werk, minister is boos

Afgestudeerde mbo'ers met een migratieachtergrond vinden nog altijd minder snel werk. Een jaar na hun afstuderen hebben ze bijna 20 procentpunt minder kans op een baan dan mbo'ers zonder migratieachtergrond, blijkt uit een onderzoek van SEO Economisch Onderzoek.

Naast factoren als studiekeuze en de gezinssituatie van de jongeren vermoeden de onderzoekers dat ook discriminatie door werkgevers hierbij een rol speelt.

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs vraagt zich af of discriminerende werkgevers "beseffen wat ze aanrichten" als ze mbo'ers met een migratieachtergrond niet aannemen. Ze "knakken een droom", zegt de minister.

Ook snijden werkgevers zichzelf in de vingers, zegt Van Engelshoven. "Ik hoor werkgevers klagen over tekorten, terwijl er tegelijkertijd sprake is van discriminatie."

Achterstand op de arbeidsmarkt

Meisjes van Antilliaanse afkomst hebben de grootste achterstand. Na een jaar heeft bijna 58 procent van deze groep een baan, tegenover 85 procent van de meisjes zonder migratieachtergrond. Ook Marokkaans-Nederlandse jongens hebben met 63 tegenover ruim 87 procent een grote achterstand op de arbeidsmarkt.

Jongens met een Turkse achtergrond doen het relatief goed, met ruim 70 procent die binnen een jaar werk vindt. Turks-Nederlandse meisjes lopen met bijna 64 procent verder achter.

Arbeidsparticipatie mbo'ers na afstuderen (bron: SEO Economisch Onderzoek)

Na 1 jaar Na 1 jaar Na 10 jaar Na 10 jaar
Jongens Meisjes Jongens Meisjes
Geen migratieachtergrond 87,5 % 85,0 % 93,7 % 86,5 %
Marokkaanse achtergrond 63,0 % 63,6 % 70,6 % 57,2 %
Turkse achtergrond 70,6 % 63,8 % 83,4 % 63,2 %
Surinaamse achtergrond 70,0 % 64,4 % 82,9 % 71,9 %
Antilliaanse/Arubaanse achtergrond 70,5 % 57,7 % 84,2 % 69,7 %
Overige niet-westerse achtergrond 67,2 % 60,0 % 81,8 % 69,2 %
Overige westerse achtergrond 78,7 % 76,7 % 89,3 % 82,1 %

De achterstand komt deels doordat meisjes met een migratieachtergrond na hun studie vaker een kind hebben. Bij jongens speelt de studiekeuze een rol. "We zien dat ze vaker een opleiding kiezen in de richting van economie en administratieve beroepen en daar is de vraag een stuk minder. En dat komt deels doordat deze beroepen worden gedigitaliseerd", zegt SEO-directeur Bas ter Weel in het NOS Radio 1 Journaal.

Verder hebben mbo'ers zonder migratieachtergrond vaker een betaalde stage en een structurele bijbaan en dat kan helpen bij het vinden van werk.

Discriminatie

Meer dan de helft van het verschil is volgens SEO niet goed te verklaren. De onderzoekers denken dat factoren die moeilijk te meten zijn een rol spelen, zoals taalvaardigheid, een slechter netwerk, motivatie en discriminatie door werkgevers. SEO gaat volgend jaar meer onderzoek doen naar de rol van discriminatie.

In een reactie tegenover het Financieele Dagblad zeggen VNO-NCW en MKB Nederland discriminatie "ten zeerste" af te keuren. Volgens de werkgeversorganisaties komt het vaak door kennisgebrek en onbewuste vooroordelen. "Het is niet alleen verboden, maar ook kortzichtig, we hebben iedereen keihard nodig."

Hardnekkig

De MBO Raad spreekt van een niet nieuw, maar hardnekkig probleem. "Daarom werken we met bedrijfsleven, ministerie en studentenvakbond aan een campagne om het beeld dat sommige werkgevers hebben te veranderen. Alle mbo'ers verdienen gelijke kansen, ongeacht hun achtergrond", zegt waarnemend voorzitter Frank van Hout in het FD.

NOS op 3 maakte eerder een portret van Mourad, die na tevergeefs sollicitatiebrieven sturen, een sollicitatievideo maakte.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl