Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Ophef rond trein-tweet kost Baudet slechts 1 zetel

09-02-2020 09:45

Zoals wel vaker gebeurt als er ophef is bij of rond een partij dan zien we bewegingen in de electorale voorkeuren. Dat zijn meestal niet verschuivingen tussen partijen, maar de beweging van en naar het antwoord “weet niet welke partij ik nu zal stemmen”.

In de weken erna zien we dan hetzij de beweging terug naar de partij, die men voorheen aangaf te stemmen of in de richting van een andere partij.

De ophef rondom de tweet van Baudet van deze week, waar we ook een apart onderzoek over hebben gehouden, heeft gezorgd voor een beperkte stijging van de groep FVD-kiezers, die nu aangeeft niet te weten waarop te stemmen. Bij de andere partijen zien we maar heel kleine verschuivingen, die per saldo dit resultaat heeft opgeleverd.

Deze week is er ook nog een onderzoek gehouden naar de Amerikaanse Presidentsverkiezingen en de Nederlandse talkshowstrijd na 1 maand).

De belangrijkste resultaten, zijn verder:

  • Ondanks de ophef over de tweet van Baudet zijn de verschuivingen beperkt (FVD min 1 naar 16).
  • Bij de antwoorden op de zeven stellingen over de tweet van Baudet zien we -zoals verwacht- heel grote verschillen tussen kiezers van FVD (en PVV) aan de ene kant en kiezers van D66 en GroenLinks aan de andere kant. Wel zegt 29 procent van de kiezers van FVD dat ook als het echt gebeurd zou zijn wat Baudet beschreef, hij de tweet niet had moeten plaatsen.
  • 23 procent van de Nederlanders hoopt dat Trump herkozen wordt, 72 procent denkt dat dat zal gaan gebeuren.
    • 26 procent van de Nederlanders heeft een voorkeur voor Pete Buttigieg als Democratische presidentskandidaat, 17 procent Bernie Sanders. Met logische verschillen tussen de kiezers van de verschillende partijen: Buttigieg scoort het best onder kiezers van D66 en VVD, Sanders onder kiezers van GroenLinks en SP. Onder alle partijen haalt Biden het hoogste percentage bij de kiezers van 50PLUS.
  • Ten slotte is het onderzoek herhaald dat we gehouden hebben na 1 week over de twee talkshows. De scores zijn iets veranderd. Jinek, Ten Napel en Groenhuijsen scoren samen met 7.3 het hoogst.

Bron: Maurice de Hond