RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Afghaanse soldaat doodt zeker twee Amerikaanse bondgenoten

Een militair checkpoint in de provincie Nangarhar. Beeld © EPA

Tijdens een gezamenlijke militaire operatie van Amerikaanse en Afghaanse troepen zijn zeker twee Amerikaanse militairen gedood. Een man met een Afghaans uniform opende het vuur op hen. De schutter zou na een ruzie met de Amerikaanse krachten zijn begonnen met schieten.

De Afghaanse militair werd kort daarna uitgeschakeld. Ook vielen er meerdere gewonden, meldt het leger van de Verenigde Staten. Het incident gebeurde in het oosten van Afghanistan in de provincie Nangarhar. "We verzamelen nog informatie. De oorzaak van of het motief achter de aanval is op dit moment onbekend", zei een legerwoordvoerder.

Trump
Lees ook:
Trump blaast geheime ontmoeting met Taliban af

Het is niet de eerste keer dat Afghaans militair personeel het vuur opent op hun Amerikaanse bondgenoten. In de zomermaanden vorig jaar gebeurde een soortgelijk incident ook twee keer: dat kostte het leven van drie soldaten.

Vredesonderhandelingen

Het incident komt op een gevoelig moment. De VS onderhandelt al maanden met de taliban over vrede. Het doel is de uiteindelijke terugtrekking van alle Amerikaanse troepen uit Afghanistan. Op dit moment verblijven ongeveer 13.000 Amerikaanse militairen in het land.

Nangarhar was lange tijd een bolwerk van IS. Van daaruit werden aanslagen voorbereid in heel Afghanistan. Ook de taliban controleerden gedeeltes van de provincie.

Een blik achter de schermen bij de Afghaanse talibanstrijders

02:18
Al zeventien jaar vechten de Amerikanen tegen de taliban in Afghanistan en nog steeds is de rebellengroep niet verdreven. Sterker nog, bijna de helft van het land valt onder de Taliban.
Taliban
Lees ook:
Taliban claimen neerhalen Amerikaans spionagevliegtuigtoestel Afghanistan