Luister naar

Boeren mogen geld verdienen aan stikstofcrisis

Nieuws
Minister Carola Schouten van Landbouw heeft de Nederlandse veehouders namens het kabinet een mooi cadeau gegeven. De boeren krijgen de mogelijkheid een slaatje te slaan uit de stikstofcrisis. Ze mogen hun onbenutte stikstofruimte verhuren aan partijen die deze ruimte tijdelijk nodig hebben, zoals bouwondernemers en Rijkswaterstaat. Dat kan boeren behoorlijk wat geld opleveren.
zaterdag 8 februari 2020 om 03:00 aangepast 07:24
Afbeelding
beeld anp / Robin Utrecht

Den Haag

Het kabinet wil met deze maatregel ruimte scheppen voor stikstofuitstoot die tijdelijk van aard is. Dat geldt bijvoorbeeld voor stikstof die vrijkomt bij de bouw van windmolenparken, wegenonderhoud en -aanleg en woningbouw. Als zo’n project eenmaal klaar is, gaat de stikstofuitstoot weer omlaag, maar wettelijk gezien moet ook tijdelijke uitstoot volledig gecompenseerd worden.

Tegelijkertijd mogen veehouders volgens hun vergunning meestal veel meer stikstof produceren dan ze in werkelijkheid doen. Hun vergunning biedt hun bijvoorbeeld de mogelijkheid honderd koeien te houden, maar ze hebben er maar tachtig. Hoeveel ‘latente’ stikstofruimte er landelijk beschikbaar is voor deze nieuwe leasemarkt, lijkt niemand te weten. De woordvoerder van minister Schouten meldt dat die onbenutte ruimte waarschijnlijk substantieel is: naar schatting gemiddeld 20 à 30 procent per veehouder.

Het nadeel van deze maatregel is dat de stikstofuitstoot hierdoor niet daalt, maar stijgt. Stikstofruimte die nu niet gebruikt wordt, gaat immers elders ingezet worden om daadwerkelijke emissies mogelijk te maken. Het is dan ook de vraag of deze maatregel de toets van de rechter zal doorstaan. De Brabantse GroenLinks-gedeputeerde Rik Grashoff, die bij de onderhandelingen over de maatregel betrokken was, bevestigt dat deze stikstoflease tot meer stikstofemissies leidt en daarom mogelijk sneuvelt bij de rechter. Ook Schoutens woordvoerder geeft toe dat de juridische houdbaarheid niet vaststaat.

In eerste instantie wilde het kabinet de latente stikstofruimte van veehouders (deels) verbeurd verklaren. Na groot verzet van boerenorganisaties en de provincies is het kabinet hiervan teruggekomen. Grashoff gaat ervan uit dat stikstofverhuur door boeren tot relatief weinig extra uitstoot zal leiden, ook omdat de boeren maar 70 procent van hun latente ruimte mogen verhuren. De overige 30 procent moet onbenut blijven.

risico’s

Grashoff erkent echter dat er risico’s kleven aan deze maatregel. Boeren mogen hun stikstofruimte weliswaar niet permanent verhuren, maar ‘serieel tijdelijk’ is in de praktijk natuurlijk ook permanent. Als er veel vraag is naar stikstoflease, kan een boer zijn latente ruimte bijvoorbeeld eerst verhuren voor de aanleg van een weg, daarna aan een projectontwikkelaar die huizen wil bouwen en vervolgens aan een bedrijf dat een nieuwe fabriekshal wil neerzetten. In dat geval is er dus wel degelijk sprake van een structurele verhoging van de lokale stikstofemissies.

Overheid, projectontwikkelaars en ondernemers zullen de kosten van de stikstoflease waarschijnlijk doorberekenen aan burgers en consumenten. Grashoff bevestigt dat het mogelijk is dat zij hierdoor de rekening betalen, waar hij naar eigen zeggen geen groot voorstander van is. ‘Maar ik ben er ook niet tegen. Er staan veel andere maatregelen tegenover die de stikstofuitstoot van de landbouw per saldo omlaag brengen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij wil in zijn nieuwe functie bijdragen aan de publieke zaak.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij naar Raad van State. 'Terugkeer naar mijn eerste liefde'

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Het kabinet benoemt hem tot 'staatsraad': een adviesfunctie bij dit 'Hoge College van Staat'.

Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Dilan Yesilgöz, demissionair minister van Justitie en Veiligheid, voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over antisemitisme.

Waarom een debat over antisemitisme een positieve manier van symboolpolitiek is

De Kamerbrief met antwoorden van Dilan Yesilgöz over nareis op nareis toont dat de VVD-leider gelogen heeft. Een politieke doodzonde, zegt politiek commentator Sjirk Kuijper in de Politieke Podcast.

Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Turkije voor 'sollicitatiegesprek' met Erdogan: benoeming tot Navo-chef dichterbij

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

Gerd Leers: 'Als je in de coalitie een partij hebt die de hele dag bezig is om gelijk te krijgen, is zo’n kabinet geen lang leven beschoren.’

Gerd Leers kent alle foefjes van Wilders: 'Hij zei altijd: 'Je weet toch hoe de politiek werkt?''

Gerd Leers kreeg geregeld de volle laag van Geert Wilders. Hij moest er als migratieminister mee dealen en dat beviel hem slecht. Hij waarschuwt andere formerende partijen alvast: met de PVV-leider gaan zij het nog lastig krijgen.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

VVD-leider Dilan Yesilgoz sprak over duizenden nareizigers per jaar. In de praktijk gaat het om een fractie daarvan.

'Nareis op nareis op nareis': vijf vragen over de politieke leugens van VVD-leider Dilan Yesilgöz

De ‘duizenden vluchtelingen’ die volgens Yesilgöz via nareis op nareis naar Nederland komen bestaan niet blijkt uit Kamervragen die zij zélf heeft beantwoord. Welke politieke gevolgen heeft de leugen van Yesilgöz?