EU-ambassadeur Sondland tijdens zijn getuigenis
NOS NieuwsAangepast

Ontslag voor Oekraïne-adviseur en ambassadeur die tegen Trump getuigden

De Amerikaanse president Trump heeft drie dagen nadat hij is vrijgesproken in de afzettingsprocedure twee hoge functionarissen ontslagen die tegen hem hebben getuigd.

Oekraïne-adviseur Alexander Vindman en EU-ambassadeur Gordon Sondland zijn hun banen kwijt, melden Amerikaanse media. Beiden verklaarden onder ede in de impeachmentprocedure dat Trump Oekraïne voor eigen gewin onder druk heeft gezet een onderzoek te starten naar Trumps politieke tegenstander Joe Biden.

"Iedereen weet waarom deze man geen baan meer heeft en waarom dit land nu één soldaat minder heeft die dient in het Witte Huis. Luitenant-kolonel Vindman moest vertrekken, omdat hij de waarheid heeft verteld", schreef de advocaat van Vindman in een verklaring.

Sondland zei in een persbericht dat hij dankbaar was dat hij onder Trump mocht werken.

'Grens overschreden'

Vindman, een legerofficier die zetelde in de Nationale Veiligheidsraad van Trump, zei tijdens de impeachmentprocedure dat de president "een grens had overschreden".

Hij was aanwezig bij het telefoongesprek tussen Trump en de Oekraïense president Zelensky. Daarin zette Trump volgens Vindman Oekraïne onder druk door te dreigen militaire hulp op te schorten. De militair diende liefst twee keer een klacht in over het telefoontje waarmee Trump volgens hem poogde belastende informatie over Biden te verkrijgen.

Het ontslag van Vindman werd wereldkundig gemaakt, kort voor een debat tussen Democratische presidentskandidaten in de staat New Hampshire. Tijdens dat debat vroeg Biden om een staande ovatie voor Vindman.

Vrijspraak

Trump werd woensdag zoals verwacht door de Amerikaanse Senaat in het impeachment-proces vrijgesproken van machtsmisbruik en tegenwerking van het Congres.

Met name de Democraten wilden Trump afzetten. Maar in de Senaat, die in de afzettingsprocedure fungeert als jury in het proces, heeft de Republikeinse Partij van Trump de meerderheid.

Bekijk hier het moment waarop opperrechter Roberts president Trump vrijspreekt en wat voor- en tegenstanders van hiervan vinden:

Senaat spreekt Trump vrij in impeachment

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl