Henk Bleker helpt Thierry Baudet: 'Joh, als jij wat voor de landbouw wil betekenen, is het heel verstandig om mijn advies in te winnen'

Henk Bleker.

Henk Bleker. Foto: ANP

CDA-coryfee Henk Bleker adviseert Thierry Baudet op het gebied van landbouwzaken. Er is na 'enkele zeer langdurige gesprekken' ook een 'zekere band' ontstaan tussen de Groningse oud-partijvoorzitter van het CDA en de politiek leider van Forum voor Democratie.

Dat liet Bleker vrijdag weten in Dit Is De Dag . De oud-staatssecretaris en voormalig gedeputeerde in Groningen bevestigde dat hij wel eens gebeld wordt door Baudet. ,,Dat gaat vooral over landbouwzaken. Ik heb ruim anderhalf jaar geleden voor het eerst contact gehad met meneer Baudet. Ik heb tegen hem gezegd: joh, als jij wat voor de landbouw wil betekenen, is het heel verstandig om regelmatig mijn advies in te winnen. Dat zeg ik met een knipoog."

Hij vervolgde: ,,Maar hij heeft het wel gedaan. Er is een zekere band ontstaan. Ik heb een aantal keer langdurig - zeer langdurig - met hem gesproken. En ik moet eerlijk zeggen dat ik me in het geheel niet herken in de typeringen die ik van sommige journalisten lees in de krant of op Twitter. Ik denk dan: hoe lang zouden ze werkelijk met Baudet gesproken hebben?"

'Marokkanen-tweet'

De 66-jarige politicus uit Vlagtwedde stelde desgevraagd dat Baudet zijn veelbesproken 'Marokkanen-tweet' niet had moeten plaatsen. ,,Maar de drukte die er daarna over is ontstaan, vind ik ook ver over de top."

Bleker zei zich voorts te ergeren aan de wijze waarop Forum voor Democratie door sommige partijen bij voorbaat uitgesloten wordt. ,,Als ik het tweetgedrag van de politiek leider even buiten beschouwing laat, zie ik op dit moment geen redenen om een blokkade uit te spreken. Ik was vorig jaar een soort van gast op de ledendag van Forum. Daar heb ik ook gezegd dat we deze nieuwe politieke beweging met meer dan 40.000 leden serieus moeten nemen. Dus niet meteen uitkafferen en in een hokje plaatsen. Ik houd daar niet van."